Mitsotakis pozvao novu predsjednicu Sjeverne Makedonije da se vrati zakonskim obvezama
(Izvor: Fena/Platforma x)

Mitsotakis pozvao novu predsjednicu Sjeverne Makedonije da se vrati zakonskim obvezama

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je danas novu predsjednicu Sjeverne Makedonije Gordanu Siljanovska Davkova da se vrati svojim zakonskim obvezama i ponašanju koje proizlazi iz njene uloge predsjednice.

Takva reakcija grčkog premijera dolazi nakon što je Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije,  u prisezi odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018. godine.

"Izjavljujem da ću dužnost predsjednice Makedonije obnašati savjesno i odgovorno, da ću poštovati ​​Ustav i zakone te da ću štititi suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Makedonije”, rekla je Siljanovska-Davkova pred zastupnicima u Skupštini Sjeverne Makedonije  i uzvanicima na održanoj svečanosti.

Kandidatkinja nacionalističke desnice Gordana Siljanovska-Davkova 8. svibnja izabrana je na petogodišnji mandat u drugome krugu predsjedničkih izbora. Pobijedila je socijaldemokrata, predsjednika u odlasku Stevu Pendarovoskog sa 65 posto glasova.

"Grčka odbacuje manipulacije poput onih kojima je gospođa Siljanovska Davkova otvorila svoj mandat", napisao je grčki primjer na društvenoj mreži X i pozvao je da poštuje zakonske obveze i  pridržava se obveza koje proizlaze iz njene uloge predsjednice.

Također podsjetio je da nova predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova prilikom prisege nije izgovorila riječ "sjever", koja je sastavni dio ustavnog imena zemlje, te je tako prekršila službeni tekst svoje zakletve jer je nazvati zemlju drugim imenom nezakonito.

Skoplje je 2018. sklopilo povijesni sporazum s Grčkom, u sklopu kojega je pristalo da će u naziv države dodati zemljopisno obilježje "Sjever", što je trebalo okončati dugogodišnju svađu sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Europskom unijom.

federalna.ba/Fena

Sjeverna Makedonija Grčka ime
Sjeverna Makedonija
0 24.06.2024 12:02
ekstremne vrućine jug Evrope Grčka Turska Cipar
0 19.06.2024 13:48
Sjeverna Makedonija Hristijan Mickoski
0 17.06.2024 10:08
Grčka rekonstrukcija Vlada
0 14.06.2024 09:40