Mitrović: Odluku o trasi autoceste kroz Brčko distrikt treba donijeti struka

Mitrović: Odluku o trasi autoceste kroz Brčko distrikt treba donijeti struka

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Banjoj Luci s vršiteljem dužnosti direktora JP Autoputevi RS Slobodanom Stanarevićem o mogućim rješenjima trase autoceste Beograd - Sarajevo - Beograd kroz Brčko distrikt.

Mitrović i Stanarević su saglasni da je neophodno razmotriti sve ponuđene mogućnosti i na području Brčko distrikta definirati spojne tačke na autocestu koja od Banje Luke vodi ka Bijeljini i Beogradu, ali i na dio koji preko Brčkog ide do Tuzle.

Mitrović je podsjetio da je Zavod za projektovanje Brčko distrikta pripremio nekoliko varijanti ove trase, od kojih je jedna definirana i prostornim planom. Prema njegovim riječima, važno je doći do najboljeg rješenja kojim će biti zadovoljni i Brčko distrikt i Republika Srpska i Federacija BiH. Mitrović smatra da bi konačnu odluku trebala donijeti struka, koja bi pri izboru optimalnog i ujedno kompromisnog rješenja vodila računa o svim tehničkim aspektima, poput konfiguracije terena i dužine same trase.

Vršitelj dužnosti  direktora Stanarević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Mitrović odvojio vrijeme za radni sastanak o ovim veoma bitnim pitanjima za funkcioniranje ne samo JP Autoputevi RS već i JP Autoceste FBiH, jer je izgradnja autoceste Beograd - Sarajevo - Beograd među prioritetnim projektima za oba preduzeća, što je definirano i trilateralnim sporazumom između BiH, Srbije i Turske. Podržao je stav da u ovom slučaju konačnu odluku treba donijeti struka, ali da s njom moraju biti saglasne sve strane kako bi se nesmetano krenulo u realizaciju projekta, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

federalna.ba/Fena

Brčko Disktrikt autoput
Vranduk – Ponirak Koridor Vc autoput autocesta JP Autoceste FBiH Autoceste FBiH
0 04.09.2023 21:51
autoput autocesta Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 12.07.2023 19:52
klizište Autoput A1 autoput
0 04.06.2023 18:23
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko autoput
0 14.05.2023 20:31
Mreža Prijedor Banja Luka autoput
0 09.05.2023 22:04