Misteriozna otmica: Otmičar se pokušao ubiti, porodici ni traga

Misteriozna otmica: Otmičar se pokušao ubiti, porodici ni traga

Muškarac osumnjičen za otmicu porodicu Sikha, uključujući 8-mjesečnu bebu, u središnjoj Kaliforniji pokušao se ubiti u utorak i hospitaliziran je u kritičnom stanju, saopćile su vlasti. Porodica se još uvijek vodi kao nestala.

Ured šerifa okruga Merced rekao je u saopćenju da su istražitelji identificirali Jesusa Salgada (48) nakon što je upotrijebio bankovnu karticu žrtve.

Porodica je oteta u ponedjeljak pod prijetnjom oružjem iz jedne kompanije u Mercedu, 201 km jugoistočno od San Francisca, saopćio je ured, ne navodeći dodatne pojedinosti. Prema Naindeepu Singhu, voditelju lokalne zajednice Sikha, četiri osobe su odvedene s benzinske stanice i trgovine koju posjeduju. Šerif okruga Merced Vernon Warnke rekao je da je muškarac oteo bebu, Aroohi Dheri, djetetovu majku, Jasleen Kaur, (27), oca Jasdeep Singha, (36) i ujaka Amandeep Singha, (39), u ponedjeljak.

Detektivi su dobili nadzornu fotografiju s bankomata u Atwateru, gradu oko 14 km sjeverno od Merceda, a "osoba je izgledom slična nadzornoj fotografiji s izvorne scene otmice", stoji u saopćenju ureda.

Šerifov ured objavio je dvije fotografije mogućeg osumnjičenika na snimkama nadzornih kamera i zatražio pomoć javnosti u njegovoj identifikaciji. Potom su detektivi dobili informacije koje su identificirale Salgada kao osobu od interesa, kao i da je pokušao sebi oduzeti život prije dolaska policije, navodi se u saopćenju, ne navodeći gdje je priveden.

Ured šerifa održat će konferenciju za novinare u srijedu kako bi iznio više detalja.

Naindeep Singh je rekao da je porodica zatražila privatnost. “U šoku su i zabrinuti za svoje najmililije i bebu”, rekao je.

Warnke je rekao da otmičar nije tražio otkupninu niti je kontaktirao bilo koga. Dodao je da detektivi misle da je otmičar uništio neodređene dokaze u pokušaju da prikrije tragove.

Vatrogasci su u ponedjeljak pronašli zapaljeni kamionet koji je pripadao Amandeepu Singhu. Policijski službenici Merceda otišli su u Singhov dom gdje je član porodice pokušao doći do njega i para. Kad nisu uspjeli doći do svojih članova porodice, nazvali su ured šerifa okruga i prijavili njihov nestanak. FBI, kalifornijsko ministarstvo pravosuđa i druge lokalne agencije za provođenje zakona pomažu u istrazi.

federalna.ba/AP

otmica SAD