videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Mirovna konferencija Srcem do mira počela u Kozarcu kod Prijedora

U Kozarcu kod Prijedora počerla je trodnevna međunarodna mirovna konferencija Srcem do mira. Ova konferencija se održava od 1993. godine, a u njoj učestvuju žene iz brojnih država svijeta koje na ovaj način apeluju da rat ne treba nikada se ponovi, ni ovdje ni bilo gdje.

Prva mirovna konferencija Srcem do mira održana je u Zagrebu kao dio organizacije Žene iz BiH još za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, sa idejom da ga žene mogu zaustaviti. Nakon rata, održavanje konferencije počinje u tada još razrušenom Kozarcu.

Kako je istakla Emsuda Mujagić, predsjednica Udruženja Srcem do mira iz Kozarca, Kozarac je Srebrenica 1992.: „Na početku je bila proba šta će se desiti na kraju. Zapravo smo mi to znali, na to smo upozoravali. Već 1993. smo se organizovali i na prvoj konferenciji je bilo preko 400 učesnika iz 20 zemalja svijeta“.

„Svaki put dolazimo uglavnom da smo tu 24. maja, kada znate šta se dogodilo. To je tradicija koja traje“, kazala je Šerifa Halilović iz Sarajeva.

I ove godine konferenciji prisustvuje veći broj učesnika iz nekoliko zemalja svijeta, a podršku ženama u Kozarcu pružaju i građani iz okolnih mjesta.

„Dolazak ovamo danas je jedno od najvažnijih iskustava. Vrlo smo svjesni koliko smo sretni što mi nemamo ovakve konferencije kod nas“, poručila je Eni Vorner, učesnica konferencije iz Engleske.

Šerif Velić kazao je kako je neke od žena s kojima se danas susreo - vidio u logoru Omarska: „Ja dolazim iz solidarnosti s njima i njihovoj žrtvi“.

Konferencija Srcem do mira traje do 26.maja. Programom su predviđeni paneli o razvoju nenasilnog građanskog društva, mimohodi do mezarja civilnih žrtava rata u Kozarcu, posjete lokacijama logora Trnopolje i Omarska, kao i masovnoj grobnici Stari Kevljani.

federalna.ba

Srcem do mira Kozarac Prijedor
Prijedor skrnavljenje Čaršijska džamija zastave
0 30.09.2023 13:51
Sevlid Hurtić Kozarac
0 17.09.2023 18:50
stradala djeca Prijedor Udruženje Komisija bijelih traka
0 18.08.2023 10:24
Agencija Pozitiv Prijedor Sabina Mujikć oluja Žepa
0 06.08.2023 22:58