Miroslav Tomić ponovno u pritvoru
(Izvor: detektor.ba)

Miroslav Tomić ponovno u pritvoru

Na prijedlog Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor Miroslavu Tomiću (32) osumnjičenom da je prije nekoliko dana u naselju Dubrave, jugozapadno od Brčkog, pokušao i pripremao teške krađe i od ranije nedozvoljeno držao oružje.

Jednomjesečni pritvor Tomiću, osuđivanom za slična kaznena djela, ali i za ubojstvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.

Tužiteljstvo provodi novu istragu protiv Tomića zbog sumnje da je tijekom noći između 27. i 28. rujna u Dubravama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, provaljivanjem u ugostiteljski objekt '108' pokušao tešku krađu.

Sumnja se da je najprije bacanjem kamena razbio staklo na prozoru objekta, a zatim uporabom fizičke snage izvršio podvaljivanje prozora na visini od oko 210 cm i koristeći ljestve zakoračio u unutrašnjost objekta. Pošto se aktivirao protuprovalni alarm osumnjičeni se, primijećen od vlasnika, udaljio s mjesta događaja ne završivši započeto djelo, navodi se u naredbi o provođenju istrage.

Sumnja se, također, da je u tom mjestu, od neutvrđenog razdoblja pa do 30. rujna kada je uhićen, u pomoćnom objektu držao ručnu bombu nepoznate proizvodnje. Uz bombu, Policija distrikta Brčko prilikom pretresa pronašla je na istom mjestu skrivena sredstava za koja se sumnja da su bila namijenjena za izvršenje kaznenog djela teške krađe, oduzela ih, te je pod nadzorom Tužiteljstva nastavila s procesuiranjem osumnjičenog.

Tomić je uhićen 30. rujna i dan poslije je doveden u prostorije Tužiteljstva koje je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo, predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na razdoblje od jednog mjeseca. Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacijskom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje. Uz pritvaranje osumnjičenog, Tužiteljstvo i Policija intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za kaznena djela teške krađe u pokušaju, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari i pripremanja kaznenog djela.

Inače, Tužiteljstvo je sredinom godine okončalo postupak protiv Tomića po optužbama da je početkom godine upravo u Dubravama izvršio provalu u jednu obiteljsku kuću, a zatim je zapalio. Za tešku krađu i paljevinu, Tomić je krajem srpnja pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko Distrikta.

federalna.ba/Fena

Brčko Miroslav Tomić
Alijaga Kučukalić Brčko
0 26.11.2022 18:40
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 25.11.2022 20:24
Brezovo Polje Brčko povratnici
0 22.11.2022 19:48
Brčko Brčko distrikt BiH obrazovanje
0 20.11.2022 10:41
Brčko Michael Murphy
0 17.11.2022 18:53