videoprilog Elme Agić (Dnevnik 2)

Mirnim okupljanjem građanski aktivisti se pridružili 'Svjetskoj povorci slobode'

Mirnim protestom na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji je organizirala neformalna građanska Inicijativa za mir, slobodu i ljudska prava, građani bh. prijestonice pridružili su se mirnim protestima za ljudska prava i mir na globalnom nivou, a čije je održavanje najavljeno u više od 180 gradova svijeta.

Sudionici skupa, organiziranog u sklopu manifestacije pod nazivom „Svjetska povorka slobode – World Wide Demonstrations“, još jednom su ukazali na potrebu reagiranja protiv manipulacija s kojima se građani suočavaju, s fokusom na stanje u javnom zdravstvu, „ogoljeno“ aktuelnom pandemijskom krizom.

Obraćajući se uime organizatora skupa, Merima Spahić je istaknula da cijeli svijet danas dijeli istu energiju, insistirajući na poštovanju svih ljudskih prava, te pozivajući nositelje vlasti da se u ova teška vremena striktno pridržavaju zakona i ustava, a suzdrže od nezakonitih nakana i radnji.

- Svjedočimo da su u posljednjih godinu dana upravo prava pacijenata, odnosno prava u zdravstvu najviše narušena – kazala je Spahić, navodeći kako su to pitanja na kojima će građanski aktivisti i ubuduće istrajavati, te "da nas zdravstvo najviše boli".

Ukazala je na enormna izdvajanja za zdravstvo koja na nivou Federacije BiH godišnje premašuju dvije milijarde KM, od čega najviše odlazi na plaće uposlenih i zdravstvu, te na „nenonormalan birokratski aparat oličen u 13 ministarstva zdravstva u BiH, te isti broj zavoda za javno zdravstvo i fondova zdravstvenog osiguranja, kao i veliki broj različitih zdravstvenih ustanova“.  

Mirni protest je putem videoporuke podržao i istaknuti bh. stručnjak - neurohirurg prof. dr. Kemal Dizdarević, naglašavajući odsustvo adekvatnog institucionalnog odgovora na kriznu situaciju s kojom se BiH u kontekstu globalnih kretanja suočila.

Dodao je kako treba dići glas protiv onih koji su „okupirali i privatizirali institucije, rukovođeni sebičnim interesima, te pokazali pravo lice tokom pandemijske krize“.  

U nastavku programa, o vlastitim tragičnim iskustvima govorili su ljudi, čiji su najmiliji preminuli od posljedica koronavirusa, izražavajući nezadovoljstvo njihovim tretmanom, te potcrtavajući važnost poštivanja prava pacijenata i etičkih normi u toj oblasti.

U sklopu skupa upriličeno je i potpisivanje Peticije građana kojom se traži provedba svih zakona u BiH na svim nivoima, a koji se tiču pet zajamčenih sloboda - slobode govora, kretanja, izbora, okupljanja i slobode liječenja.

federalna.ba/Fena

Svjetska povorka slobode Sarajevo protest World Wide Demonstrations
darivanje krvi BIMA Sarajevo
0 19.06.2021 21:26
Čelik NK Čelik Fuad Kasumović Zenica protest
0 19.06.2021 20:07
sport fudbal nogomet Sarajevo FK Sarajevo Vicko Ševelj Hajduk
0 19.06.2021 18:53
koronavirus Covid19 covid-19 Covid 19 Kanton Sarajevo Sarajevo
0 19.06.2021 10:46
pas psi životinje Dogs Trust Sarajevo
0 19.06.2021 09:36