Miraščić: Ukoliko dođe do razbijanja UIO-a, ekonomija će se urušiti

"Kamatne stope definitivno neće padati više, mogu samo rasti. Ono što mi često zaboravljamo da su u zadnjih nekoliko godina kamatne stope prepolovljene", kazao je Muamer Halilbašić, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA, u Odgovorite ljudima, te dodao:

"Ako se budu mijenjale kamatne stope, mogu samo rasti, nema nam drugog. Posebno s obzirom na ova sada dešavanja koja imamo. Rizici svi rastu, kreditni rejting može doći u pitanje. U takvim okolnostima nema drugog izlaza osim rasta."

Savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić naglašava da ima jedna stvar koja je možda prošla nezapaženo, a to je da je rizik stranih banaka za poslovanje i kreditiranje naše privrede ravan nuli.

"Zato što smo mi dobili ekvivalenciju od strane evropske Centralne banke, nulti je trenutno rizik. Ova najava o razbijanju UIO-a sama po sebi šteti. Ukoliko hipotetički dođe do toga, to su katastrofalne posljedice za sve građane, ekonomija će se urušiti. Automatski eksponencijalno raste rizik kreditiranja, rizik investiranja i sve ostale negativne posljedice. Nadamo se da ćemo se svi urazumiti. Barem što se tiče Federacije, Vlada će učiniti sve i dati svoj maksimum da održi stabilnost državnih institucija, odnosno dostignuti nivo jedinstvenog ekonomskog prostora. Mi imamo više teritorijalnih jedinica. Imamo FBiH, RS i Brčko distrikt. To su korisnici jedinstvenog računa.Mi smo jedinstven ekonomski prostor, jedna država, to je jedinstvena Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Tako da, katastrofalne posljedice, spremni smo razgovarati sa svima."

"Poslodavci su pokušali da upozore na sve negativne moguće posljedice ovakvog enormnog povećanja cijena električne energije", rekao je Adnan Samilbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

"Vlada se uključila u rješavanje ove problematike na način da traži instrument. Taj instrument je izmjena Zakona o električnoj energiji. To daje mandat Vladi. Vlada će donijeti odluku, privreda neće biti ugrožena i sigurno nema poskupljenja cijena za domaćinstva, obrte podnošljivo između 20 i 30%", kategoričan je Miraščić.

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, zaključio je da je sve stvar kompromisa i da se mora naći ravnoteža između elektroenergetskog sektora i privrede, te da je bilo kakav disbalans potop i jednog i drugog.

Cijelu emisiju Odgovorite ljudima pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Odgovorite ljudima
Odgovorite ljudima Zdenka Džambas Alma Kratina Adnan Efendić Aleksandar Glavaš Irfan Čengić
0 11.05.2022 22:51
Suad Arnautović Vehid Šehić Nermina Mujagić Siniša Bencun Odgovorite ljudima
0 04.05.2022 22:20
Odgovorite ljudima Centralna izborna komisija BiH Suad Arnautović
0 04.05.2022 21:36
Odgovorite ljudima Melisa Forić-Plasto Majda Behrem-Stojanov NEnad Veličković Zdravko Marošević
0 27.04.2022 22:19
NEnad Veličković Odgovorite ljudima
0 27.04.2022 21:51