videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Miralem Pjanić ekipu FTV-a ugostio na porodičnom imanju kod Kalesije

Bosanskohercegovački nogometni reprezentativac i igrač Barcelone Miralem Pjanić dio odmora svake godine provede u rodnoj Kalesiji, gdje su tradicionalna i porodična okupljanja, što je još jedan od dokaza koliko je Pjanić, bez obzira u kojem klubu igra i mogućnostima odabira destinacija za godišnji odmor, privržen Bosni i Hercegovini. Iako gotovo nikako u medijima ne eksponira detalje iz privatnog života, napravio je izuzetak i ekipu Federalne televizije ugostio na porodičnom imanju.

U vrijeme kada smo se međusobno jednim dijelom i udaljili zbog pandemije koronavirusa, brzine i tempa života, svakodnevnih obaveza i borbe za egzistenciju, Miralem Pjanić, svjetski poznati nogometaš, svojim gestom nas je podsjetio, koliko su zapravo njemu važna porodična okupljanja, bez obzira na određene prepreke i udaljenost.

„Meni je to veliko zadovoljstvo i ovdje se mogu najviše odmoriti od svega i vraćam se u normalu. Sjećam se kad sam mali bio, kao što je sada moj sin Edin i sjećam se tih nekih momenata kada sam ovdje dolazio i kada sam igrao fudbala“, kazao nam je Miralem Pjanić, fudbalski reprezentativac BiH i igrač Barcelone.

Preko Luksemburga, Metza, Lyona, Rome, Juventusa, Pjanić je došao do Barcelone za koju trenutno nastupa, dok je za reprezentaciju BiH debitovao 2008. godine. Da njeguje porodične vrijednosti, Pjanić uči i sina Edina.

„Imam želju isto tako kada moj sin Edin odraste zna odakle smo i to mi je vrlo bitna stvar“, kaže Pjanić.

Iako je tokom cijele godine zauzet treninzima i igranjem utakmica, te nema baš vremena za putovanja i potpuni odmor, u ljetnom periodu je drugačije.

„Imamo dosta vremena, da možeš otići gdje želiš, ali ovdje jemeni jedna od važnijih destinacija. Da vidim svoju nenu, tetke, amidže i sve to“, dodaje.

I Miralemova nena Muniba Požegić s ponosom nam priča o svome unuku. Opisuje ga kao skromnog, vaspitanog i ''zlatnog'' mladića. Kao i svaka nena. Posebno je ponosna kada njegove utakmice gleda na televiziji.

„A, kakav je osjećaj? Govorim, ljubi ga nena, srce drago. Stalno tako govorim. Nisam nikad legla da mu od dragog Allaha ne zatražim svako dobro. Nikad“, priča nam ona.

A ono što Miralem posebno voli, bez obzira na poseban režim ishrane koji upražnjava tokom cijele godine je nenina kuhinja. Tu se krše i određena pravila.

„Najviše voli sirnicu pitu. Voli i burek, ali bez luka. Dijete je zlatno, fino prosto. Vidi eto kako se nosi kako sve. Zlatan je i prema roditeljima, prema neni, bio je i prema djedu rahmetli, dok je bio živ“, otkriva nam Muniba Požegić, Miralemova nena.

„Očigledno iz priloženog imali ste priliku da vidite na licu mjesta, mi se svake godine okupljamo kako ovdje, tako i u inostranstvu isto. Ne mogu reći, da mi njega podržavno, ali i on nas. Malo ću se i našaliti. On nas šljepa  a ne mi njega“, kroz smijeh nam kaže Enes Požegić, Miralemov rođak.

Boraveći na odmoru u rodnoj Kalesiji,Miralem Pjanić je priredio i iznenađenje učenicima Osnovne škole ''Rainci Gornji'', koju pohađa njegova rodica Merima Požegić, budući da se  pojavio na proslavi njihove maturske večeri, što je izazvalo oduševljenje prisutnih učenika, ali i nastavnika. 

federalna.ba/Dino Durmić

Miralem Pjanić Kalesija
Miralem Pjanić Dino Durmić
0 07.06.2021 09:17
Dan Zlatnih ljiljana Kalesija Dan pobjede nad fašizmom Dan logoraša Dan Evrope
0 09.05.2021 15:47
Memići Kalesija Osmaci
0 01.05.2021 11:07
BiH Maida Hasanović Kalesija Švicarska Nijemi krik karcinom
0 11.04.2021 14:14