Ministri vanjskih poslova Egipta i SAD-a razgovarali o regionalnim tenzijama i naporima da se okonča rat u Gazi
(Izvor: AA)

Ministri vanjskih poslova Egipta i SAD-a razgovarali o regionalnim tenzijama i naporima da se okonča rat u Gazi

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry i njegov američki kolega Antony Blinken razgovarali su sinoć o bliskoistočnim regionalnim tenzijama i naporima da se okonča rat u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova Ahmed Abu Zeid rekao je da je Shoukry primio telefonski poziv od Blinkena i potvrdio stalne egipatsko-američke konsultacije o obuzdavanju krize u Gazi, okončanju rata i održavanju isporuke humanitarne pomoći.

“Shoukry je u razgovoru istakao rizike širenja regionalnog sukoba i razvojnih posljedica po sigurnost i sigurnost naroda“, rekao je Abu Zeid.

Razgovor je održan u jeku izraelskih napada na Pojas Gaze i prijetnji da će napasti i Rafah na jugu Pojasa u kojem boravi 1,4 miliona raseljenih Palestinaca, kao i pojačanih tenzija između Irana i Izraela.

Iran je optužio Izrael da je izvršio smrtonosni napad na njegov konzulat u Siriji i obećao da će odgovoriti. Izrael, međutim, nije zvanično preuzeo odgovornost za napad, ali je mjesecima izvodio udare na iranske ciljeve širom Sirije.

federalna.ba/AA

Egipat SAD