Ministri odbrane NATO-a u Briselu razgovaraju o podršci Ukrajini

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a okupili su se u četvrtak u Briselu kako bi razgovarali o podršci Ukrajini.

"Pozabavit ćemo se hitnim potrebama za dodatnim zalihama, oružjem protuzračne odbrane, municijom," rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog samita.

Očekuje da će ministri NATO-a dogovoriti plan za sigurnosnu pomoć i obuku NATO-a za Ukrajinu.

"Takođe ćemo razgovarati o dugoročnom finansijskom obećanju za koje očekujem da će se saveznički lideri dogovoriti na samitu NATO-a u julu", rekao je Stoltenberg.

Upitan o isporuci sistema protuzračne odbrane Patriot Ukrajini, Stoltenberg je rekao da zemlje saveznice "naporno rade" na tom pitanju.

"Očekujem da će se saveznici oglasiti u narednim danima i sedmicama", istakao je generalni sekretar NATO-a.

Na pitanje o stavu Mađarske o sukobu u Ukrajini, šef alijanse je rekao da ta zemlja "neće biti dio finansijskog obećanja", ali da neće blokirati saveznike da napreduju s planom.

Mađarska će nastaviti da ispunjava "sve svoje druge obaveze prema NATO-u", naglasio je Stoltenberg, ističući da je cilj "minimizirati rizik od praznina i kašnjenja".

Podsjetio je da su ranije ove godine kašnjenja u vojnoj podršci SAD-a i nekoliko evropskih saveznika "napravila razliku na bojnom polju" i omogućila Rusiji da potisne i "zapravo zauzme više teritorije u Ukrajini".

Stoltenberg je, na pitanje o trenutnoj unutrašnjoj političkoj situaciji u Francuskoj, rekao da očekuje da će Pariz "i u budućnosti ostati čvrst i važan saveznik".

federalna.ba/AA

ministri odbrane Ukrajina Brisel
Ukrajina napad bolnica ICC
0 12.07.2024 15:15
Rusija mirovni samit Ukrajina
0 11.07.2024 15:21
F-16 Ukrajina Norveška
0 10.07.2024 18:17
Joe Biden Ukrajina izbori Donald Trump
0 10.07.2024 08:17