videoprilog Mime Senade Golubić (Federacija danas)

Ministar zdravstva KS-a Vranić: Idemo u pravcu kolektivnog imuniteta

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je kazao da je resorno ministarstvo izdalo naredbu Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana za bilo koju proceduru, da antibiotici ne liječe koronu virus već vakcine i da nema online nastave u školama.

Ministar Vranić je danas na konferenciji za medije govorio o Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije KS o listi lijekova koje je donijelo to Ministarstvo, ali i šta je do sada urađeno kao i planovima za ovu godinu.

Ministarstvo je izdalo naredbu Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, kazao je Vranić, da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana za bilo koju proceduru.

- U slučaju da građanima bude zakazana usluga u javno zdravstvenoj ustanovi, u prekoračenom roku, ZZO KS će finansirati usluge u privatnim ustanovama, samo pod uvjetom da u tim zdravstvenim ustanovama nisu uposleni ljekari iz javno zdravstvenih ustanova - istakao je Vranić.

To je zbog toga što, pojasnio, najveći problem u zdravstvenom sistemu i žalbe građana ukazuju na korupciju jer pojedini ljekari zakazuju termine u prolongiranim rokovima i da to pacijenti rade u privatnim ordinacijama.

Također je ZZO KS izdata uputa da se svim specijalistima koji rade u javno zdravstvenim ustanovama, omogući pravo da propisuju i recepte.

U planu je i pravljenje “Virtualne kartice” - to je elektronska zdravstvena kartica pomoću koje će svaki osiguranik imati uvid u svoje osiguranje, propisane lijekove, vlastiti elektronski karton i mogućnost zakazivanja termina za posjetu ljekaru, uvid na sve pružene usluge i terapije u određenom vremenskom periodu.

Također, naveo je da domovi zdravlja podnose veliki teret, jer je dosta medicinskog osoblja oboljelo od koronavirusa i van stroja su. Stoga je preporuka da bi svaka javna ustanova trebala imati krizni štab koji će donositi odluku da li postoji potreba da se obustavi hladni program ili ne i u skladu s tim da rade.

Vranić smatra da je zbog velikog broja zaraženih visurom korona, mutacijom omicron varijante, bespotrebno svakodnevno uzvještavanje, jer, kada je broj pozitivnih veći od 40 posto u odnosu na testirane, onda testiranje gubi smisao, i “očito da ćemo svi biti zaraženi”.

Svjetska zdravstvena organizacija, naveo je, preporučuje da se računaju samo oni kritični pacijenti, na intenzivnim njegama.

Pozvao je zdravstvene ustanove, ljekare, da poštuju potpisane Protokole, a jedna od tačaka Protokola je i ta da se i ljekarima opšte prakse u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabranjuje da da zlorabe upotrebu antibiotika.

Time stvaraju problem ne samo pacijentima nego i čitavom zdravstvenom sistemu. Postoje i apsurdi da se često radi rentgen pluća, a od 100 snimaka 94 su uredna.

Antibiotici se neselektivno pišu u orgomnim količinama što, tvrdi on, nanosi štetu pacijentima ali i zdravstvenom sistemu, jer antibiotici ne liječe virusnu infekciju Covid-19.

- Jedini lijek je vakcinacija - poručio je miistar Vranić, i izrazio nadu da ćemo ljeto dočekati bez većih restriktivnih mjera.

Naglasio je i da u školama neće biti online nastave.

Govoreći o Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije o listi lijekova koje je donijelo ministarstvo, Vranić je citirao završni Izvještaj u kojem stoji da je Ured sproveo istragu i provjeru, na svim nivoima, te je donio zaključak da nisu uočene nepravilnosti u vezi postupka izmjene liste lijekova Kantona Sarajevo u 2021.godini.

To podrazumijeva, navodi se dalje u Izvještaju, da je kantonalni ministar zdravstva, shodno zakonskoj odredbi, jedini aktivno legitiman za predlaganje pozitivne liste lijekova KS i bolničke liste lijekova KS, prema Vladi KS.

Pored ostalog, ministar Vranić prozvao je funkcionere SDA koji su, kako je kazao “duboko zaglibili u kriminal i korupciju”, te da su srozali zdravstvo na najniže grane, da “SDA navodnom brigom za građane pokazuje nervozu i optužuje druge za svoj kriminal i korupciju koju su doveli do savršenstva”.

Podsjetio je na hronologiju urušavanja zdravstvenog sistema od strane SDA, a kao primjer naveo aferu Lasix-poznati lijek, Bosnalijeka, a koji je u ZDK plaćan tri KM, a u KS-u 11KM, srčane valvule su kupovane po 4.000 KM, a prava cijena im je 2.100 KM, te da zbog toga niko nije odgovarao pred zakonom.

Vranić je postavio i pitanje zašto se u ladicama suda i tužilaštva KS drži potvrđena optužnica za štetu od 23 miliona KM nanesenih KCUS-u, a čiji akteri su, kako je kazao, i danas u vrhu menadžmenta KCUS-a.

federalna.ba/Fena

omikron varijanta Kanton Sarajevo Bosna i Hercegovina koronavirus
Kanton Sarajevo crne tačke
0 02.06.2023 14:26
prirodni gas snabdjevanje Kanton Sarajevo cijene
0 01.06.2023 11:25
Bosna i Hercegovina reprezentacija
0 29.05.2023 15:03
Cristiano Ronaldo Bosna i Hercegovina Portugal
0 29.05.2023 14:53
pljuskovi grmljavina Bosna i Hercegovina
0 29.05.2023 08:14