Ministar pravde BiH posjetio VSTV-u BiH

Ministar pravde BiH posjetio VSTV-u BiH

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je upriličen sastanak članova Predsjedništva tog vijeća i ministra pravde BiH Davora Bunoze sa saradnicima. Razgovarano je o aktuelnim pitanjima iz oblasti rada pravosuđa, sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje se provode u cilju pripreme Izmjena i dopuna Zakona o VSTVBiH. Istaknuta je važnost jačanja nadležnosti VSTV-a BiH u donošenju podzakonskih akata koje se odnose na VSTV BiH i pravosuđe u cjelini.

Pored predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, sastanku su prisustvovale potpredsjednice Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, stalni član VSTV-a BiH Sanin Bogunić, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić, zamjenik direktora Sekretarijata VSTV-a BiH Hajro Pošković i šefica Kabineta VSTV-a BiH Marjana Popović.

Lagumdžija se posebno osvrnuo na neophodnost donošenja Zakona o sudovima BiH, te uspostavljanje Agencije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom krivičnim djelom na nivou Bosne i Hercegovine.

U osvrtu na pitanje rada na predmetima ratnih zločina, Suljagić je naglasio značaj uspostavljanja novog saziva Nadzornog tijela za rad na predmetima ratnih zločina. Također se osvrnuo na aktivnosti u vezi sa izradom nove Strategije za razvoj sektora pravde i važnost koordinacije svih aktera u kontekstu zajedničkog djelovanja i dogovaranja sa Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom u vezi pristupa EU fondovima pojedinačnih zemalja članica EU, regionalnih fondova, kao i EU fondova.

Funkcionisanje sudske policije Bosne i Hercegovine i sigurnost Kompleksa pravosudnih institucija BiH jedna je od tema o kojoj je razgovarano, kao i o neophodnosti dodatnog investiranja u komplekse pravosudnih institucija.

Uvođenje savremenih tehničkih rješenja za sveobuhvatnu digitalnu transformaciju pravosuđa, te  izrada Informaciono-komunikacione strategije za pravosuđe koja će doprinijeti poboljšanju  efikasnosti rada sudova i tužilaštva u BiH, istaknuto je kao jedna od značajnih aktivnosti na kojoj se kontinuirano radi, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

federalna.ba/Fena

Davor Bunoza VSTV BiH
VSTV BiH Mreža
0 18.06.2024 22:02
VSTV BiH VSTV Halil Lagumdžija Davor Bunoza
0 04.06.2024 19:52
VSTV BiH VSTV budžet Halil Lagumdžija kolaps
0 04.06.2024 17:18
VSTV BiH zakon Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 17.05.2024 12:54