(Izvor: Prilog: Maida Alić)

Ministar Hurtić u Višegradu povodom napada na povratnike

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić jutros je boravio u Višegradu gdje se sastao sa čelnim ljudima ove općine. Ministar Hurtić je pozvao vlasti RS-a i Tužilaštvo da poduzmu sve kako bi se počinilac brutalnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević doveo pred lice pravde. Podsjećamo, osumnjičeni za ovaj napad Bojan Prodan je pušten iz pitvora.

 

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, nakon sastanka sa zvaničnicima Općine Višegrad, pozvao je MUP Republike Srpske i nadležno tužilaštvo da posebno shvate ovaj problem:

“Da shvate ljude koji žive na svojoj grudi bez obzira koje nacionalnosti, da se mora izgrednik privesti i da se ovaj slučaj zaključi tako što će, ako Bog da, ostati dugo iza rešetaka.“

 

Podsjećamo, osumnjičeni za brutalni napad na Fadila i Ajšu Memišević u selu Omeragići, Bojan Prodan, pušten je na slobodu, jer Tužilaštvo nije zatražilo određivanje pritvora. Ministar Hurtić kaže da postoji nekoliko nejasnih informacija o osumnjičenom:

„Ako je to osoba o kojoj se priča, meni su malo kontradiktorne informacije koje sam dobio, a to je da je on prije nekoliko dana završio obuku za vozački, prošao i ljekarski, a sada se neko vadi na to da on ima epilepsiju i da pije lijekove te da je čak pao i na poligrafu. Još jednom molim Tužilaštvo da do kraja izguramo ovaj slučaj da bi u svim krajevima BiH ljudi živjeli normalno i bavili se svojim problemima.”

 

Mladen Đurević, načelnik Općine Višegrad, rekao je da Bošnjaci na ovom području nemaju ovakvih problema te da je riječ o izuzetku:

“Ponavljam, u ovom slučaju ne dovodim u pitanje nacionalnu osnovu. Nikakvih problema nema ovdje u našoj općini i ja ovo stvarno ne bih generalisao. Ovo je jedinstven slučaj i vjerujem da se ovo više neće ponavljati u narednom periodu. Bošnjaci su dobrodošli u Višegradu, žive na svojim imanjima. Pozivamo organe da riješe ovaj slučaj i da se oni koji su to počinili privedu pravdi.”

 

Đurević je pozvao na mir, toleranciju i suživot. Podsjetimo, maskirana osoba upala je u dom Fadila i Ajše Memišević, nanijela im teške tjelesne potvrde zbog kojih su na liječenje prevezeni na sarajevski Klinički centar. Otuđena im je ušteđevina u iznosu 7 hiljada maraka. Osumnjičeni Prodan je od ranije poznat policiji zbog niza krivičnih djela, među kojima je i djelo razbojništva koje je za posljedicu imalo i smrtni ishod. Iz Policijske stanice Foča su kazali da bez obzira na to što je Prodan pušten na sobodu, on je i dalje glavno osumnjičeno lice. Svjetlana Govedarica, glasnogovornica Policijske uprave Foča, kaže da se prema Prodanu i dalje provode mjere i radnje te da će predmet vještačenja biti određeni dokazi koje imaju.

 

Višegrad Sevlid Hurtić Federalni radio
Višegrad živa lomača godišnjica
0 14.06.2024 09:17
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.06.2024 12:59
Federalni radio sport
0 01.06.2024 23:45
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.06.2024 22:02
sport Federalni radio
0 01.06.2024 17:45