Ministar Hurtić razgovarao sa koordinatoricom UN-a o brojnim zajedničkim projektima
(Izvor: Fena)

Ministar Hurtić razgovarao sa koordinatoricom UN-a o brojnim zajedničkim projektima

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić  sastao se  sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini (BiH) Ingrid Macdonald sa kojom je razgovarao o brojnim zajedničkim realizovanim projektima i planovima i aktivnostima ministarstva u narednom periodu.

U saopćenju Ministarstva  za ljudska prava i izbjeglice BiH navodi se da je ministar Hurtić  naglasio da će ovo ministarstvo veliku pažnju u narednom periodu posvetiti izradi „Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini“, koji je jedan od najvažnijih izvještaja koje država podnosi Vijeću za ljudska prava UN-a.

Također, naveo je da su predviđene izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, kako bi se poboljšao pravni okvir u kontekstu slobode izražavanja i branitelja ljudskih prava.

Rezidentna koordinatorica Macdonald je podsjetila da Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini imaju 19 agencija i fondova, koji su prisutni i djeluju na osnovu sporazuma sa Vijećem ministara BiH, a koji traje do 2025. godine.

Naglasila je da su Ujedinjene nacije do kraja 2021. godine kroz implementirane projekte došle do zajedničke realizacije sredstava u iznosu većem od 121 milion američkih dolara.

Obzirom da se ove godine obilježava 75. godišnjica od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, sagovornici su razgovarali o mogućnostima zajedničkog obilježavanja značajne godišnjice krajem godine.

Razgovarano je i o zajedničkom obilježavanju Međunarodnog dana žena, ali i drugim aktivnostima koje će doprinijeti unapređenju zakonodavstva vezanog za zaštitu od rodno zasnovanog nasilja, posebno nasilja u porodici. 

federalna.ba/Fena

Sevlid Hurtić Ingrid Macdonald Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Ujedinjene nacije
Sevlid Hurtić Pula Hrvatska Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske
0 27.05.2023 17:14
članica Bosna i Hercegovina Ujedinjene nacije Federalni radio
0 22.05.2023 17:53
Ujedinjene nacije Bosna i Hercegovina članica
0 22.05.2023 16:55