videoprilog Matiasa Zečevića (Dnevnik 2)

Milanović u Derventi: Dejtonski sporazum čuva ravnotežu u BiH

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je boravio u Derventi na obilježavanju 31. godišnjice osnutka 103. brigade HVO-a. Tom prilikom je odlikovao tu brigadu Redom Nikole Šubića Zrinskog. 

Milanović je odao najprije počast poginulim pripadnicima 103. brigade HVO-a na spomen obilježju, nakon čega je počast odao i poginulim pripadnicima bošnjačke nacionalnosti na gradskom mezarju. Posjet je završio odlikovanjem ove brigade jer je, kako kaže, to zaslužila. 

„Odlikovao sam 103. brigadu HVO-a zato jer to zaslužuje, zato jer je za to bilo vrijeme davno i zato jer je njihov doprinos nezaboravan, velik“, kazao je Milanović.

Uz predsjednika Hrvatske i druge zvanice, u Derventi su danas bili i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, te izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske. 

Kako je istakao Josip Šarić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, 103. brigada HVO-a upisana je zlatnim slovima u povjesnicu slavnih gardijskih i ostalih brigada Hrvatske vojske i HVO-a.

„24 tisuće u ovoj općini Hrvata, 23 je bilo Srba a 8 posto muslimana. Danas, nažalost, imamo situaciju da je u derventskoj općini oko 2.200 Hrvata živi“, naveo je Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i izaslanik ministra branitelja RH.

Milanović je kazao kako je Dejtonski sporazum nakon rata neke smirio, no neke je, ipak, duboko razočarao, kao što je to bio slučaj u Derventi. Drugačije, kaže da nije išlo, te da se danas on mora poštivati: „Dejtonski sporazum je i dalje važan, bez obzira na Posavinu i Derventu. On čuva i jamči ekvilibri, ravnotežu u BiH i status Hrvata na prvom mjestu jer predsjednik sam hrvatske države koja je država hrvatskog naroda, Srba i Bošnjaka. Tko god ga dira i tko god se zanosi i zabavlja idejom da nešto majstoriše oko njega, nije na našoj strani i suprostavit ćemo mu se“.

Hrvatski predsjednik je naveo kako je prvi puta tijekom svoga mandata došao u Posavinu, dok  je ranije posjetio Hercegovinu i Središnju Bosnu. 

federalna.ba

Zoran Milanović Derventa
Zoran Milanović Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 17.04.2024 11:54
Zoran Milanović
0 11.04.2024 13:15
Zoran Milanović EU SAD Hrvatska BiH
0 01.04.2024 15:25
Gordan Grlić Radman Zoran Milanović
0 22.03.2024 17:18
Hrvatska Zoran Milanović Andrej Plenković
0 19.03.2024 23:13