Milanović: Tužilaštvo BiH mi može puvat, sve je to kampanja muljatora
(Izvor: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Milanović: Tužilaštvo BiH mi može puvat, sve je to kampanja muljatora

Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida su ocijenila kao "jadne i bijedne" stavove predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o genocidu i djelovanju tih udruženja.

"Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, jadno je i bijedno da predsjednik države koja je članica svih organizacija kojih Bosna i Hercegovina nikad neće biti, sebi dozvoli ovakav vokabular. Živi Vi nama bili", navodi se u poruci koju su potpisali predsjednici dva udruženja, Munira Subašić i Murat Tahirović.

Milanović je negirao da se u Srebrenici desio genocid, a za ta udruženja rekao da je moguće da su dio kampanje koje sprovode "beskrupolozni muljatori" iz Sarajeva.

Podsjećamo udruženja su ove sedmice uputile pismo glavnom sekretaru UN, Antoniu Guterresu, izražavajući protivljenje mogućnosti da Hrvatska pošalje svoje vojnike u misiju EUFOR-a u BiH. Naveli su da je Hrvatska bila uključena u rat u BiH, a poslije rata izbjegavala da procesuira počinioce ratnih zločina.

Milanović je u sredu ocijenio da su to "nesuvisla i samoporažavajuća pisma".

Hrvatski predsjednik komentarisao je i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv njega zbog negiranja genocida u Srebrenici, navodeći da on ne osporava "krvave zločine" u Srebrenici, ali da za njega ostaje pitanje kako te zločine okvalifikovati. Još je kazao da mu Tužilaštvo BiH "može samo duvati", dodavši da u BiH ima najmanje 500 ljudi koji su javno negirali genocid u Srebrenici, uključujći i novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Milanović je postavio i pitanje o tome zašto se oni ne procesuiraju.

Za Udruženje "Majke Srebrenice" rekao je da mu je "žao, ako su postale dio kampanje koju sprovode beskrupulozni muljatori iz Sarajeva", dodavši da pod "beskrupuloznim muljatorima" misli na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

federalna.ba/Beta

Zoran Milanović Srebrenica