Milanović pozvao na promjenu izbornog zakona u BiH
(Izvor: EPA-EFE/ADAM GRAY)

Milanović pozvao na promjenu izbornog zakona u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je s govornice Opće skupštine UN-a pozvao na reformu Vijeća sigurnosti, promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova.

„Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza“, rekao je Milanović u svom dvadesetak minuta dugom izlaganju, naglasivši kako se „mora očuvati uloga UN-a kao središta globalne suradnje“.

Izrazio je nadu u „istinske napore“ za reformu Vijeća sigurnosti, „glavnog instrumenta za osiguranje globalnog mira i sigurnosti“, javlja Hina.

Milanović je na Općoj sjednici u New Yorku govorio o važnosti pitanja 1806 nestalih tijekom Domovinskog rata te o situaciji u susjedstvu na jugoistoku Europe.

Istaknuo je kako Hrvatska podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Europske unije da joj dodjeli kandidatski status.

Naglasio je važnost izbornih reformi u BiH kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim razinama vlasti, što je ključno za buduću stabilnost BiH.

Milanović je izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije, pa pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.

federalna.ba/Fena

Zoran Milanović
Zoran Milanović glasanje u UN-u Hrvatska Izrael Gaza
0 30.10.2023 12:09
Gordan Jandroković Zoran Milanović Milorad Dodik
0 29.10.2023 16:04
Zoran Milanović Hrvatska Gaza Izrael Generalna skupština UN-a Palestina rezolucija
0 28.10.2023 14:37
Andrej Plenković Zoran Milanović
0 13.10.2023 18:26
Zoran Milanović Milorad Dodik
0 12.10.2023 20:03