Milanović opet o genocidu u Srebrenici, ponovno šokira i prebrojava žrtve

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović opet o genocidu. Ponovno šokira i prebrojava žrtve. Milanović je izjavio da genocid u Srebrenici i Jasenovcu nije isti, jer su u ustaškom logoru u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata Jevreji i Srbi sistemski ubijani tokom nekoliko godina.

On je u izjavi novinarima u Komiži na ostrvu Visu ponovio nedavnu izjavu da postoje različite vrste genocida, rekavši da "Srebrenica nije isto što i holokaust, nije isto što i Jasenovac".

Upitan smatra li da je u Srebrenici počinjen genocid, Milanović je odgovorio potvrdno.

"Ja kažem da jeste, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti drugo ime", dodao je hrvatski predsjednik.

On je rekao da je uvijek govorio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da "vidi da ima posla s ljudima koji su užasno agresivni i žele da određuju svaku riječ kako ćeš izgovoriti".

Ocijenio je da nije rekao ništa zlonamjerno ili pogrešno.

"Postoje genocidi i genocidi, žrtve i žrtve", ponovio je Milanović.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid, moraćemo da nađemo drugo ime za ono što su nacisti i njemačka mašinerija napravili Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, to je holakaust, ali i to je genocid. Nije svaka žrtva ista, to je relativizovanje", rekao je hrvatski predsjednik.

On je ocijenio da Hrvati imaju delikatan, osjetljiv stav prema optužbama za genocid i da optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, koju "mnogi prelaze, govoreći o milionu ubijenih".

"Mnogi su sa srpske strane radili karijeru na tome. Mi Hrvati smo malo osjetljivi na to", ukazao je Milanović.

On je dodao da "gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo, to je Baščaršija, pokušavaju od svog naroda da naprave žrtvu veću nego što jeste".

"Upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim", istakao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Hrvatske je upitao je li i Vukovar genocid rekavši da Hrvatska ne govori da jeste, jer "ima neku mjeru".

"Ali, Vukovar je u dva mjeseca sistemski uništavan. Grad i ljudi. Meta su bili Hrvati i nešto Srba što je ostalo s Hrvatima u podrumima. I na kraju još Ovčara, ima li tu elemenata za razgovor o genocidu", zapitao je Milanović.

Ocjenu hrvatskog predsjednika o različitim vrstama genocida i da Srebrenica nije isto što i holokaust, ranije su osudili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić.

Upitan o kitikama iz Sarajeva, Milanović je odgovorio da "zvanično Sarajevo ne postoji", iako bi on volio da postoji, već "samo jedna od tri strane koja govori ono što druge dvije strane ne podržavaju".

Povodom Hodžićeve ocjene da je izjavom o Srebrenici prešao preko civilzacijske linije, Milanović je odgovorio da za Hodžića nikad nije čuo i da "nije dovoljno zvati se Hadžić ili Hodžić da bi mogao da govoriš u ime bošnjačke zajednice u Hrvatskoj".

On je ocijenio da su to "prilike da etnobiznismeni dođu do izražaja", a u tom kontekstu je spomenuo i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca rekavši da on "nije pravi predstavnik Srba, već etnobiznismen koji se uklopio u postojeći zakonski okvir".

"Istovremeno slušamo pravog predstavnika Srba u BiH, kakav god da je, (Milorada) Dodika, nekome loš, nekome nije, koji kaže da meni vjeruje. Etnobiznismena mi je dosta, moj politički put nije etnički, već prije svega borba za istinu i pravdu", naveo je Milanović.

federalna.ba/Beta

Zoran Milanović Srebrenica Jasenovac genocid
Izborni zakon BiH Hrvatska Andrej Plenković Knin Zoran Milanović
0 05.08.2022 20:57
Srebrenica Bratunac Take part
0 03.08.2022 19:48
papa Franjo Kanada genocid domorodačka zajednica
0 30.07.2022 10:41
Zoran Milanović
0 29.07.2022 18:42