Milanović kritikovao Dodika zbog izjava na komemoraciji jasenovačkim žrtvama
(Izvor: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK)

Milanović kritikovao Dodika zbog izjava na komemoraciji jasenovačkim žrtvama

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je danas predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog tvrdnji da se vrlo mali broj Hrvata nije solidarisao sa zločinima ustaškog režima i ocijenio da je riječ o pokušaju nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu.

U saopštenju iz kabineta predsjednika države navodi se da Milanović smatra neprihvatljivim i nadasve neistinitim tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika koje je on iznio u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

"Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao da je ‘vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima’, što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod", ističe se u saopštenju.

U njemu se ocjenjuje da takve "matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH".

"Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani historije, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje historije, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo falsifikovanje istine. I to samo s ciljem da bi se nekima dopao na jedan dan", navodi se u saopštenju kabineta predshednika Hrvatske.

Osim što su potpuno neistinite, takve tvrdnje, kako se dodaje u saopštenju, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu.

"Kao čovjek koji se ponosio svojim antifašističkim korijenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Evropi formirali antifašistički partizanski odred i da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od njemačke i italijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim sprovodio", ističe se u saopštenju.

Činjenica, dodaje se, da je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave takozvane NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori da Hrvati nisu prihvatili ustaški režim.

U saopštenju kabineta predsjednika Hrvatske također se ukazuje da je tok Drugog svjetskog rata pokazao da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH.

"Partizanska vojska u Hrvatskoj bila je narodna vojska u kojoj su uz Hrvate učestvovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika. Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvatao ustaški režim nego mu se, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprotstavio učešćem u antifašističkoj borbi za šta je podnio ogromne žrtve", navodi kabinet hrvatskog predsiednika.

U saopštenju se ukazuje da se o historiji mora govoriti argumentima, i da se o njoj može polemisati, ali, kako se ocjenjuje, s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik.

Također se ističe da Hrvatska nema čega da se stidi, već može da se ponosi, jer je učešćem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put.

federalna.ba/Beta

Zoran Milanović Milorad Dodik