"Vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to je BiH kako je mi vidimo"

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u svom uredu s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Na sastanku su Cvijanović i Milanović razgovarali o ulozi Hrvatske u očuvanju Daytonskog sporazuma, ali i mira i stabilnosti te razvoju dobrosusjedskih odnosa.

Cvijanović je istaknula kako je, umjesto šutnje, na institucionalnom nivou između dvije države potreban „aktivizam na institucionalnom nivou“.

Milanović je ocijenio kako odnosi s prethodnim Predsjedništvom BiH u vrijeme njegovog mandata na funkciji predsjednika Hrvatske nisu bili dobri.

„Sad je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to je BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu. On je temelj Bosne i Hercegovine” rekao je Milanović.

Predsjednik Milanović je istaknuo kako Hrvati nisu manjina u Bosni i Hercegovini.

„Manjine u Hrvatskoj imaju dobar status, za Hrvate u BiH tražimo i očekujemo da im status bude dostojanstven, jednak onom Bošnjaka i Srba", kazao je Milanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, izjavio je kako ne želi raspravu svoditi na osobnu razinu, ali je poručio kako „gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata“ te kako bi Hrvati trebali imati svog predstavnika, koliko god politički sistem u BiH zasnovan na Daytonu bio nedovoljno dobar.

„Bosanskohercegovački sistem je zasnovan na Daytonu i tu bi svakom granično dobronamjernom čovjeku trebalo biti sve jasno, svatko bira svoje. Kao što srpska manjina u Hrvatskoj bira svoja tri predstavnika u Hrvatski sabor, aktivno biračko pravo imaju isključivo hrvatski građani srpske nacionalnosti, a kako znamo koji su – kažu. To se ne dovodi u pitanje. Tako bi trebalo biti i u Bosni i Hercegovini, s tim što Hrvati nisu manjina“, izjavio je Milanović.

Ocijenio je da tako nije u Bosni i Hercegovini zahvaljujući nekim unutarnjim i vanjskim akterima u vidu međunarodne zajednice.

Za Denisa Bećirevića je rekao kako mu je „stari, dobar znanac“ s kojim je u kontaktu te kako mu je najavio kako će u ovaj posjet primiti predsjedateljicu Cvijanović, ali i kako je poziv u posjet uputio Bećireviću.

Dodao je da u izbornoj noći u BiH nije riješeno pitanje predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu BiH te dodao kako je ta funkcija simbolična, ali upravo zato jako važna.

Predsjedateljica Cvijanović pozdravila je nedavne posjete političara iz BiH Hrvatskoj te poručila kako je odnos prema članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću od strane hrvatske političke vrhuške, stvar unutarnje politike Hrvatske.

Milanović je poručio kako se sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA), dok je bio na funkciji u Predsjedništvu BiH, nije uspio dogovoriti o položaju Hrvata u BiH, unatoč obećanjima, dodavši kako SDA ostaje značajan politički faktor u BiH.

Pokušaj zaustavljanja gradnje Pelješkog mosta iz dijelova političke scene u BiH, Milanović je nazvao „mokrim barutom i pakošću“, čemu se tada usprostavio Milorad Dodik.

"Očekujemo da će do proljeća sljedeće godine biti završeno cestovno povezivanje brze ceste i autoceste mostom između Hrvatske i BiH", izjavila je Cvijanović.

„Bosna i Hercegovina, kako je ja vidim, a Republika Srpska (entitet u BiH, opa.a) je dio Bosne i Hercegovine, to je zapad i Europska unija. NATO, reći ću otvoreno – kako se dogovorite. Jer bilo koga utjerivati na silu u NATO je protivno interesima NATO-a. Ako nisu skoro svi za NATO, pričekajmo, jer geografija je jasna“, rekao je Milanović.

Cvijanović se zahvalila Milanoviću i političkom vodstvu Hrvatske na pomoći u stjecanju EU kandidatskog statusa BiH.

Cvijanović je izjavila kako je ponosna da je mogla pomoći Hrvatskoj nakon potresa u Hrvatskoj na Baniji, ali i Turkiye u nedavnim potresima.

federalna.ba/AA

Zoran Milanović Željka Cvijanović
Željka Cvijanović Recep Tayyip Erdoğan
0 28.05.2023 20:54
Zoran Milanović PDP Igor Crnadak persona non grata
0 26.05.2023 20:13
Zoran Milanović HVO Derventa namještanje
0 23.05.2023 12:46
Zoran Milanović Hrvatska EU
0 23.05.2023 12:27
Zoran Milanović Usora Općina Usora
0 15.05.2023 16:52