Milan Bovan predstavio svoju knjigu o hercegovačkim mitovima i legendama
(Izvor: Fena/Ivan Rozić)

Milan Bovan predstavio svoju knjigu o hercegovačkim mitovima i legendama

"Priče u kojima ćeš pronaći ono što nisi ni znao da si zaboravio" naziv je knjige Milana Bovana koja je u organizaciji mostarske Prosvjete predstavljena u ponedjeljak navečer u Mostaru.

Radi se o knjizi pripovijedaka u kojima su se našli mitovi, legende ili pak obični ljudi Hercegovine.

- U knjizi je nekoliko starih hercegovačkih mitova koji su bili skoro izgubljeni, nekoliko hercegovačkih kratkih legendi koje sam malo proširio te nekoliko mojih priča koje nemaju nikakve veze sa starim pričama. U principu, mislim da je naziv knjige baš onako svrsishodan i da će u njoj svako od nas naći nešto što nije ni znao da je zaboravio - naglasio je autor.

U knjizi je, kako je dodao, tridesetak priča koje na neki način predstavljaju jednu cjelinu.

Po riječima predsjednice SPKD Prosvjeta- Gradski odbor Mostar Sanje Bjelice Šagovnović, riječ je o prvoj knjizi mladog pisca, Mostarca s podgoričkom adresom, u čije korice su se smjestile legende i davno zaboravljene priče iz Hercegovine, ali i neke priče iz piščeve mašte.

Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

- Posebno hvale vrijedan gest je to što je Milan odlučio da sav prihod od prodaje knjige da za obnovu Saborne crkve, što pokazuje ogromnu ljubav njega ali i svih Mostaraca koji su rasuti po svijetu i želju da se mostarska crkva završi i da se eto i on i mnogi drugi koji će kupiti tu knjigu 'uzidaju u tu crkvu' - ocijenila je Bjelica-Šagovnović.

Jedan od predstavljača knjige bio je i književnik Veselin Gatalo, koji je kazao kako je imao sreću da prati ovu knjigu od samog početka njenog nastajanja.

- Ovo je jedna od knjiga koje su morale biti napisane. Neko ju je morao napisati a izbor je pao na Milana Bovana. Jednostavno, Bog ima svoje puteve i zna kome će to povjeriti. Knjiga je zapravo dio nas koji smo davno izgubili. Knjiga koja ne govori o prošlosti i ne govori o nečemu što se desilo, već o onomu što se događa ponovo u nekom drugom vremenu, jer Bog je u isto vrijeme stvorio i prošlost i sadašnjost i budućnost i mi smo eto, imali tu sreću ili nesreću da živimo 2021. godine. Htio sam nam zapravo vratiti taj dio nas koji smo namjerno potisnuli ili koji smo zaboravili ili koji su nam uzeli- kazao je Gatalo.

Knjiga je privukla veliku pažnju Mostaraca, a predstavljena je u Vladičanskom dvoru.

federalna.ba/Fena

Mostar kultura Milan Bovan BiH
Izrael BiH Izborni zakon
0 08.08.2022 12:19
Tomislavgrad Željko Musić - Ćile BiH kultura književnost
0 08.08.2022 11:36
SFK 2000 Sarajevo BiH sport fudbal nogomet
0 07.08.2022 12:25
Klapska pisma Festival klapske pisme Posušje Posušje BiH kultura
0 07.08.2022 11:03
Konjic kultura BiH Djevojke sa Neretve
0 07.08.2022 10:21