Mijović za Rezime: Opoziciono djelovanje može ojačati SDA

Govoreći za Rezime o porukama Vijeća za provođenje mira, Pavle Mijović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, kazao je da ništa novo nije rečeno: „Nogometni rječnikom, dodali su loptu domaćim političarima“.

Politička situacija danas ima trend poboljšanja – sve je ušlo u rutinu, smatra Mijović, a kad je u pitanju realizacija politički ciljeva Trojke, potrebno je neko vrijeme: „Ozbiljniji promatrači kažu – da građani osjete rezultate politike, treba oko osam godina“.

Što se tiče prirode Trojke ili Osmorke, Mijović navodi kako je to funkcionalna koalicija, što samo po sebi nije loše – jer, kako kaže, živimo u vremenu slabih ideologija.

„Dobro je što sve svoje različitosti stave u jedan institucionalni okvir – to nekad izazove probleme, polaritete, ekstreme, mi vidimo da svako toliko javljaju se stvari koje kod prosječnog građanina izazovu sumnje u održivost takve političke koalicije, ali oni ti za sada drže u jednom institucionalnom okviru. U određenoj mjeri to je poželjno i to je jedna dobra platforma za artikuliranje političkih problema“, smatra Mijović.

Sve političke opcije i njeni predstavnici, prema Mijoviću, čije se pravo lice vidjelo za vrijeme pandemije koronavirusa – zaslužili su da odu u neku vrstu prijevremene mirovine

„SDA je imala nešto više tih skandala od drugih i to je razumljivo, ali treba konstatirati da od devedesetih godina sve stranke sa etnonacionalnim predznakom – neovisno o korpusu – to su strašno jake stranke. One su kapilarno jake, to su stranke koje kontroliraju duboku državu i koje, unatoč svemu, posjeduju jednu stabilizacijsku važnost za društvo“, istakao je Mijović.

Svaka stranka, dodao je Mijović, koja ode u opoziciju – a pogotovo iz zapadne perspektive – može biti konstruktivna opozcija, može napraviti jednu fazu purifikacije kadrova.

„Takva jedna pozicija kakva je prikazana u atmosferi linča možda će ojačati baznu pozciju SDA. Njihov odlazak u opoziciju može se pokazati kao produktivan za njih same“, zaključio je Mijović.

federalna.ba

Pavle Mijović Rezime
Rezime Halil Bajramović Mahir Mešalić
0 28.09.2023 18:22
Rezime Albinot Maloku Žarko Korać
0 27.09.2023 18:20
Aljbinot Maljoku Žarko Korać Rezime
0 27.09.2023 18:13
Rezime Semir Efendić
0 26.09.2023 18:39
Semir Efendić Rezime
0 26.09.2023 18:12