Mijanmarska hunta raspustila bivšu vladajući stranku zbog nepoštovanja roka za registraciju za izbore

Mijanmarska hunta raspustila bivšu vladajući stranku zbog nepoštovanja roka za registraciju za izbore

Smijenjena vladajuća stranka bivše čelnice Mijanmara Aung San Suu Kyi među 40 je političkih stranaka koje su raspuštene u utorak, nakon što nisu ispoštovale rok za registraciju za izbore postavljene za održavanje političke dominacije vojske.

Nacionalna liga za demokratiju (NLD) među desecima je stranaka koje su imale parlamentarna mjesta u protekloj deceniji, i ozbiljno su oslabljene vojnim udarom 2021. i obračunom s protivnicima hunte.

Brojne stranke nisu u mogućnosti ili ne žele da se takmiče na izborima, što su kritičari uveliko odbacili kao laž.

U direktnom prijenosu u utorak navečer na državnoj televiziji Myawaddy navodi da su se 63 stranke prijavile za izbore na lokalnom ili nacionalnom nivou i imenovano je 40 stranaka koje su automatski raspuštene jer nisu potpisale svoje prijave.

Ankete, čiji datum nije objavljen, skoro izvjesno ukazuju na uvjerljivu izbornu pobjedu Stranke solidarnosti i razvoja unije (USDP), koju je instalirala vojska i koju je NLD pregazila na izborima 2015. i 2020. koje su generali na kraju poništili, pozivajući se na neriješene nepravilnosti.

Izuzetno popularna nobelovka Suu Kyi među brojnim je zvaničnicima NLD koji su trenutno u zatvoru. Ona je proglašena krivom za više tačaka optužnice za korupciju, kršenje zakona o državnim tajnama i podstrekavanje, između ostalih zločina.

NLD je ranije proglasila glasanje legitimnim i odbila da se registruje, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Mijanmar