Microsoft obustavlja novu prodaju u Rusiji

Microsoft obustavlja novu prodaju u Rusiji

Američka multinacionalna softverska kompanija Microsoft objavila je u petak da je obustavila svu novu prodaju proizvoda i usluga u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Microsofta je sopšteno da blisko sarađuju sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Velikom Britanijom, dodajući da zaustavljaju mnoge aspekte svog poslovanja u Rusiji u skladu s vladinim odlukama o sankcijama.

"Kao i ostatak svijeta, užasnuti smo, ljuti i tužni zbog slika i vijesti koje dolaze iz Ukrajine i osuđujemo ovu neopravdanu, ničim izazvanu i nezakonitu invaziju Rusije", saopštio je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Dodao je da vjeruju da će biti najefikasniji u pomoći Ukrajini kada preduzmu konkretne korake u koordinaciji s odlukama koje donose vlade.

Iz Microsofta je saopšteno da nastavljaju pomagati službenicima za sajber bezbjednost u Ukrajini protiv ruskih napada.

"Od početka smo djelovali protiv ruskog pozicioniranja, destruktivnih ili remetilačkih mjera protiv više od 20 ukrajinskih vladinih, IT i finansijskih organizacija", naveo je Smith.

Dodao je i da su djelovali protiv sajber napada usmjerenih na nekoliko dodatnih civilnih lokacija.

"Javno smo izrazili zabrinutost da ovi napadi na civile krše Ženevsku konvenciju", dodao je Smith.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

federalna.ba/AA

Microsoft Rusija
Brittney Griner Rusija sud
0 07.07.2022 18:19
Turska Rusija ukradeno žito Ukrajina
0 06.07.2022 08:35
Ukrajina Rusija Michelle Bachelet hapšenja
0 05.07.2022 20:18
Kyriakos Mitsotakis Rusija Ukrajina Grčka
0 05.07.2022 17:46
Liz Truss Velika Britanija Rusija
0 04.07.2022 18:33