Michel: U interesu EU je 'stabilna konstruktivna' saradnja s Kinom
(Izvor: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG)

Michel: U interesu EU je 'stabilna konstruktivna' saradnja s Kinom

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je u petak da je u interesu EU da održi "stabilnu i konstruktivnu" saradnju s Kinom, jer se Grupa sedam sastala kako bi razmotrila kinesku "ekonomsku prinudu" i druge brige.

Očekuje se da će čelnici G7, koji se od petka okupljaju u japanskom gradu Hiroshimi, objaviti saopćenje s "odjeljkom specifičnim za Kinu", navodeći pitanja koja uključuju "ekonomsku prinudu i ostalo neprimjereno ponašanje", rekao je američki zvaničnik.

Čelnici G7 fokusiraju se na to kako da upozore drugu po snazi svjetsku ekonomiju na ono što vide kao prijetnju globalnim lancima nabavke i ekonomskoj sigurnosti bez otuđenja moćnog i važnog trgovinskog partnera.

EU želi da se "izbjegne rizik da bi se smanjile prevelike ovisnosti i diverzificiranja kako bi se pozabavila nepoštenim praksama", rekao je Michel na brifingu za novinare u Hiroshimi.

- Stabilni i konstruktivni odnosi sa Kinom su u našem zajedničkom interesu - rekao je on.

S obzirom na svoju ulogu u međunarodnoj zajednici i veličinu njene ekonomije, Kina ima posebnu odgovornost u svijetu i mora igrati po međunarodnim pravilima - kazao je.

Kina je tradicionalno jedan od najvećih trgovinskih partnera Rusije, zahvaljujući energetici, a Rusija je povećala svoje oslanjanje na Kinu u pogledu državnih prihoda od izvoza nakon što su zapadni kupci prekinuli veze nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Michel je pozvao Kinu da iskoristi utjecaj na svog susjeda kako bi okončao rat u Ukrajini.

- Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju- rekao je Michel.

Kina je od februara promovirala prijedlog od 12 tačaka za političko rješenje ukrajinske krize, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

EU Charles Michel G7