Metinvest: Rusija 'pljačka' čelik namijenjen Evropi i Velikoj Britaniji
(Izvor: BBC)

Metinvest: Rusija 'pljačka' čelik namijenjen Evropi i Velikoj Britaniji

Rusija je već ukrala čelika u vrijednosti od 600 miliona dolara (500 miliona funti) iz fabrika i luka u Ukrajini, tvrdi direktor najveće ukrajinske čeličane Metinvest, prenosi AFP. 

Kompanija posjeduje fabriku Azovstal koja je bila posljednje uporište ukrajinskih vojnika i civila tokom razaranja grada Mariupolja.

Izvršni direktor Jurij Riženkov izjavio je da se čelik prenosi u Rusiju i dalje prodaje, a neke od pošiljki su bile namijenjene kupcima u Velikoj Britaniji. Kremlj nije dao nikakav komentar na ove optužbe. 

Sjedište Metinvesta je u Mariupolju, centru za trgovinu i proizvodnju, koji je nakon skoro tromjesečnog nemilosrdnog napada u maju pao u ruke Rusije.

Riženkov je rekao da je 300 zaposlenih i 200 rodbine zaposlenih ubijeno u napadu na fabriku Azovstal, koja je zajedno sa sestrinskom fabrikom Iljič činila 40 posto ukupne proizvodnje čelika u Ukrajini.

Na hiljade tona čelika platili su evropski kupci, uključujući i neke u Velikoj Britaniji.

On je rekao da su javni izvori i doušnici kompanije javili da se čelik prenosi u Rusiju i prodaje na internim tržištima ili u zemlje Afrike i Azije.

- Ono što oni rade je u suštini pljačka. Oni kradu ne samo naše proizvode, već i neki od tih proizvoda već pripadaju evropskim kupcima. Dakle, u suštini, oni ne kradu samo od nas, oni kradu od Evropskih država također - rekao je Riženkov za BBC.

Naveo je da kompanija dokumentira što je više moguće krađe i da se priprema za buduće sudske postupke.

- U nekom trenutku, Rusi će se suočiti ne samo s međunarodnim sudovima, već i sa krivičnim zakonima. A mi ćemo ih juriti sa svime što imamo - najavio je on. 

BBC se obratio ruskom Ministarstvu odbrane za komentar, ali oni nisu odgovorili na ove optužbe.

federalna.ba/Fena

Rusija Krađa željezo
Rusija odlazak mobilizacija
0 06.10.2022 15:31
Aleksandar Vučić Hrvatska nafta Rusija
0 06.10.2022 14:17
Branislav Borenović Rusija EU sankcije uvoz nafte
0 06.10.2022 13:43
Rusija Ukrajina Herson
0 05.10.2022 16:08