Metelko-Zgombić: Nema nikakvog razloga za zastoj BiH na evropskom putu, vrata su otvorena

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić razgovarao je danas u Sarajevu sa državnom tajnicom za Evropu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andrejom Metelko-Zgombić o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Brkić je nakon sastanka izjavio novinarima da nakon otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom idemo u drugi dio screeninga i pripreme BiH za stvarno pregovaranje sa EU.

Po njegovim riječima, Republika Hrvatska, kao najmlađa zemlja članica EU i neko ko je prešao taj put, može nam puno pomoći. 

- Zahvalan sam na svoj tehničkoj potpori koju Republika Hrvatska daje Bosni i Hercegovini - naveo je Brkić.

Izjavio je kako vjeruje da će u drugoj polovini ove godine doći do međuvladine konferencije, što bi značilo formalni datum otvaranja pregovora BiH sa Evropskom unijom.  

- Vjerujem da možemo taj momentum iskoristiti, da Evropska komisija koja danas paralelno radi na pregovaračkom okviru koji EU mora usvojiti sa BiH, i ove naše reforme, da nas dovedu u situaciju da imamo usvojen pregovarački okvir od strane EU, što je preduvjet za prvu međuvladinu konferenciju. Vjerujem da će se to dogoditi tijekom predsjedanja Mađarske Evropskom unijom, što je druga polovina ove godine - naveo je Brkić.

Kaže da je sa Metelko-Zgombić razgovarao i o podjednako važnom euroatlanskom putu BiH, putu prema NATO-u.

- Republika Hrvatska je vrlo konkretno i vrlo direktno potpomogla Oružane snage BiH s iznosom od više od 500.000 eura, a Ministarstvo odbrane je krajnji korisnik - naveo je Brkić.

Izrazio je nadu da će i u narednom periodu biti nastavljena dinamika partnerstva, dobrosusjedskih odnosa BiH i Republike Hrvatske, "s krajnjim ciljem da se sutra nađemo kao dobri susjedi, kao zemlje koje imaju svoje mjesto i u obitelji evropskih naroda".

Državna tajnica za Evropu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić je kazala da njen dolazak ima dvije svrhe, te da je spletom okolnosti danas ovdje na čelu dva izaslanstva.

- Jedno je izaslanstvo u kojem sudjelu i kolege iz Hrvatskog ministarstva odbrane. Danas sam održala sastanak sa zamjenikom ministra odbrane BiH Slavenom Galićem vezano za hrvatski doprinos jačanju spremnosti, sposobnosti Oružanih snaga BiH. NATO je prepoznao BiH kao jednu od država partnera, u koju vrijedi ulagati u jačanje sposobnosti kapaciteta Oružanih snaga - navela je Metelko-Zgombić.

Napomenula je da je Vlada Republike Hrvatske prošle godine donijela odluku o ulaganju 500.000 eura, upravo za jedan od tih segmenata jačanja sposobnosti OSBiH.

Kaže da su se na sastanku sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem dotaknuli i odbrambene suradnje, ali je najveći dio bio posvećen evropskom putu BiH.

Po njenim riječima, nakon donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH, naredni korak je usaglašavanje pregovaračkog okvira i prva međuvladina konferencija kojom će se fizički otvoriti pregovori. Prije toga je potrebno poduzeti određene reformske napore u BiH.

- Tu smo da pomognemo, da vam olakšamo, jer sami pregovori jesu zahtjevan proces i zahtijevaju jednu složenu strukturu. Tu bi ohrabrili BiH da što prije stvori cijelu pregovaračku strukturu. Put vam je otvoren u velikoj mjeri. Stvarno je sada na BiH da nastavi te reforme, odnosno konkretne zakonske prijedloge koji će se ocjenjivati prije nego što se donese formalna odluka o održavanju međuvladine konferencije - kazala je Metelko-Zgombić.     

Ponovila je da je Hrvatska partner Bosni i Hercegovini "u najboljoj vjeri i u najboljoj namjeri".

- Tako smo bili, tako ćemo nastaviti biti. Vjerujemo da će BiH u narednom razdoblju moći pokazati da je spremna za jedan takav put koji u konačnici donosi gospodarsku dobrobit, a onda i blagodat za građane BiH kao i konstitutivne narode koji u BiH žive - navela je Metelko-Zgombić, te dodala da je sada trenutak da BiH nastavi taj put, jer su na strani EU sada otvorena vrata.

Po njenim riječima, dobro je što uz zahtjev za reforme, EU ovaj put pruža i konkretna finansijska sredstva kojim će se olakšati provedba tih reformi.

- Mislimo da je pristupanje EU i usklađivanje sa zakonodavstvom, s reformama, uključujući i onu reformu kojom bi se omogućila legitimna zastupljenost svih naroda u onim institucijama BiH u kojima je po Ustavu to predviđeno i u kojima se to zahtijeva, da je to jedini pravi razvojni put BiH, kao i svih drugih država koje su obuhvaćene procesom proširenja - kazala je Metelko-Zgombić.       

Ona je istaknula da nema nikakvog razloga za stvarni zastoj BiH na evropskom putu.

- Istina jeste da nam predstoje evropski izbori, nakon toga će se uspostaviti institucije i čelnici tih institucija u EU. Međutim to ni na koji način ne usporava i ne otežava put BiH - zaključila je Metelko-Zgombić.

federalna.ba/Fena

Andreja Metelko-Zgombić Josip Brkić