'Messi manija' zahvatila Argentinu u prvom meču poslije Svjetskog prvenstva
(Izvor: Natacha Pisarenko/AP)

'Messi manija' zahvatila Argentinu u prvom meču poslije Svjetskog prvenstva

Fudbaleri Argentine pobijedili su prošle noći u Buenos Airesu selekciju Paname sa 2:0, u prijateljskoj utakmici koja je u suštini bila proslava osvajanja titule svjetskog prvaka na Mundijalu u Kataru. Iako je Argentina dominirala pred oko 83.000 navijača na Monumentalu, gol se čekao do 78. minuta kada je Thiago Almada pogodio mrežu Paname. 

Desetak minuta kasnije došao je red na Messija koji je savršeno izvedenim slobodnim udarcem postigao svoj 800. gol u karijeri. Sada mu nedostaje samo jedan do 100. gola za nacionalni tim.

Utakmici je prisustvovao kompletan sastav Argentine koja je u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru pobijedio Francusku. Messi i saigrači su doveli svoje porodice na stadion, a selektor Lionel Scaloni je bio jedan od najemotivnijih, bio je u suzama i prije i poslije meča.

Nakon utakmice, slavlje se nastavilo, a centar pozornice zauzeo je nasmijani Messi. "Želim da vam zahvalim za svu ljubav koju smo dobili... Rekli smo vam da ćemo učiniti sve što je moguće da osvojimo Svjetsko prvenstvo. Hajde da uživamo u ovom trenutku, jer je teško osvojiti Svjetsko prvenstvo", rekao je vidno emotivni Messi.

Kada je došao red na selektora Lionela Scalonija da govori, prvo što je uradio je bilo da je poveo prepun stadion da skandira Messiju.

"Vječno sam zahvalan ovoj grupi igrača", rekao je Scaloni uz suze.

Messi i saigrači su podigli replike trofeja Svjetskog prvenstva i potom krenuli u počasni pobjednički krug dok je iznad stadiona ispaljen vatromet.

Prije utakmice, televizijski kanali su prenosili uživo put igrača na stadion pod policijskom pratnjom, dok su uzbuđeni navijači čekali da odgledaju prvu utakmicu nacionalnog tima od pobjede u finalu Mundijala. Ispred stadiona Monumental vladala je atmosfera nalik na žurku od ranog popodneva, gotovo sva djeca su nosila Messijev dres sa brojem 10, dok su ulični prodavci prodavali lutke sa njegovim likom.

Messi, zvijezda Paris Saint Germaina, kome je prošle sedmice zviždala grupa navijača francuskog kluba koji je ispao iz Lige prvaka, dobio je velike ovacije kada je saigračima izašao na teren pred 83.000 navijača.

Dok je intonirana himna, kamere su zumirale Messija, koji je izgledao kao da zadržava suze dok su navijači trijumfalno pjevali.

"Ne mogu da vjerujem da sam ovde", rekla je 12-godišnja Sofia Clavero dok su joj se oči punile suzama dok je opisivala kako je željno čekala da vidi svog idola prvi put na terenu.

Dolazak Messija u Argentinu prvi put od proslave osvajanja titule prvaka svijeta izazvao je pravu "Messi maniju".

Sve je počelo još u ponedeljak uveče kada su navijači okupirali jedan restoran kada se pročulo da je Messi tu na večeri. Trebala mu je policijska pratnja kako bi napustio lokal, ali je bio nasmijan dok su ljudi uzvikivali "Messi, volimo te" i "Hvala ti, Leo".

Sljedećeg dana, grupa navijača je shvatila da je u automobilu pored njih na autoputu čovjek koji se često opisuje kao najbolji fudbaler svijeta. Odmah su počeli da uzvikuju "Volimo te, Messi" i "Idemo, Messi". Tada je Messi spustio prozor automobila i mahnuo, a kratak snimak tog događaja vrlo brzo je postao viralan.

U srijedu su voditelji jutarnje televizijske emisije "podivljali" kada su dobili audio poruku od Messija.

"Dobro jutro svima. Sretan sam što sam ovdje, što uživam u svemu nakon onoga što se desilo u decembru i uživaću u sutrašnjoj utakmici", rekao je Messi u poruci.

Poslije toga, voditelji emisije slavili su kao da je Argentina ponovo osvojila Svjetsko prvenstvo. Da bi se izbjegli bilo kakvi problemi, igrači su dovedeni sa stadion šest sati prije početka utakmice, praćeni desetinama policajaca. Put kojim su se kretali držan je u tajnosti kako bi se izbjegle scene iz decembra kada otvoreni autobus sa prvacima svijeta nije mogao da se probije kroz masu navijača.

Ulaznice za utakmicu brzo su rasprodate, ali je meč bio samo jedno poglavlje proslave koja je uključivala lokalne muzičare i trailer dokumentarnog filma o reprezentaciji koja je osvojila Svjetsko prvenstvo. Prisutan je bio i navijač koji je napisao "Muchachos", pjesmu koja je postala nezvanična himna reprezentacije Argentine u Kataru.

Proslava u Argentini će se nastaviti u utorak kada će šampioni svijeta u još jednoj prijateljskoj utakmici ugostiti Curasao u Santiago del Esteru.

federalna.ba/Beta

Argentina Lionel Messi