Merkel pozvala na globalnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena
(Izvor: EPA-EFE/KAY NIETFELD)

Merkel pozvala na globalnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je povratak Sjedinjenih Američkih Država na samit o klimi važan signal u cilju rješavanja klimatskih problema u svijetu.

U obraćanju na Samitu o klimatskim promjenama putem videokonferencije, Merkel je rekla da je svijetu potrebna podrška SAD-a kako bi se realizovali globalni ciljevi smanjenja stakleničkih plinova koji uzrokuju efekat staklenika u planetarnoj atmosferi.

Pozivajući na brzu i odlučnu globalnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena, Merkel je kazala da je u tom smislu postizanje ciljeva iz Pariskog sporazuma od posebnog značaja.

Istakla je da je Njemačka 2020. godine proizvodila 46 posto električne energije iz obnovljivih izvora energije te da taj nivo želi povećati na 65 posto do 2030. godine.

"Želimo ekonomski oporavak koji slijedi nakon pandemije koronavirusa iskoristiti posebno za inovativni rast na polju klime. Zbog toga ulažemo u obnovljive energije umjesto u ugalj", istakla je njemačka kancelarka.

Merkel je kazala da su odlučni da zaustave gubitak biološke raznolikosti širom svijeta, napominjući da je potrebno 30 posto kopnenih i morskih područja staviti pod zaštitu. Naglasila je također značaj i potrebu solidarnosti sa zemljama u razvoju.

"Kao razvijene zemlje, imali smo obavezu da prikupimo 100 milijardi dolara godišnje za klimatsko finansiranje do 2020. godine. To bi se trebalo nastaviti barem do 2025. godine. U tom kontekstu udvostručili smo naše finansije za klimu u Njemačkoj do 2020. godine, povećanjem na četiri milijarde eura godišnje. U narednim godinama i dalje ćemo pružati naš doprinos", poručila je Merkel.

Obraćanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena danas je počeo Samit o klimatskim promjenama u online formatu, čiji su domaćin SAD i na kojem učestvuje više od 40 svjetskih lidera.

Fokus tokom dvodnevnog samita bit će na smanjenju emisije ugljika u sljedećih deset godina, promociji nedržavnih aktera koji rade na ekonomskim prednostima klimatskih aktivnosti, posebno kroz oblast zapošljavanja, tehnologije transformacije i globalnih klimatskih promjena.

Samitu prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinping, ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i drugi lideri.

federalna.ba/AA

SAD klimatske promjene klima Njemačka Angela Merkel
Njemačka koronavirus
0 11.05.2021 17:13
Hansi Flick Joachim Low Njemačka fudbal
0 11.05.2021 13:54
SAD Pfizer/BioNTech vakcine djeca
0 11.05.2021 12:11
Sir David Attenborough klimatske promjene
0 11.05.2021 11:25
koronavirus SAD
0 10.05.2021 16:38