Merkel i dalje smatra ispravnom odluku o neprijemu Ukrajine u NATO
(Izvor: EPA/FILIP SINGER/POOL)

Merkel i dalje smatra ispravnom odluku o neprijemu Ukrajine u NATO

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da i dalje smatra da je ispravna bila odluka iz 2008. godine o neprijemu Ukrajine u NATO.

Iz njenog ureda su za list “Bild“ saopćili da i dalje podržava odluke koje su usvojene na Samitu lidera NATO-a koji je 2008. godine održan u Bukureštu.

U saopćenju se navodi da Merkel podržava sve napore koji se provode u pravcu što bržeg zaustavljanja rata kojeg je Rusija pokrenula u Ukrajini.

“Naspram zvjerstava koja su postala vidljiva u Buči i drugdje u Ukrajini, bivša kancelarka u potpunosti podržava sve napore njemačke vlade i međunarodne zajednice da stane na stranu Ukrajine i okonča barbarstvo i rat Rusije protiv Ukrajine“, poručili su iz njenog ureda.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u jučerašnjoj video poruci je pozvao Merkel i bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da posjete Buču, koja je oslobođena od ruskih snaga i da se tamo i lično uvjere do čega je dovela 14-godišnja politika ustupaka Rusiji.

Zelenski je naveo da je na Samitu NATO-a 2008. Ukrajini obećano članstvo, ali da je potom učinjen korak unazad da se izbjegnu problemi sa Rusijom, a da su Merkel i Sarkozy spriječili zahtjeve drugih NATO partnera za brži postupak proširenja Saveza.

federalna.ba/AA

Angela Merkel Ukrajina