videoprilog Dijale Halilagić (Dnevnik 2)

Merhamet u Bihaću svaki dan priprema gotovo 300 obroka za korisnike

Inflacija i svakodnevna poskupljenja dovela su do porasta broja korisnika u Narodnoj kuhinji Merhamet u Bihaću. Tim povodom posjetili smo njihovu kuhinju i imanje na kojem imaju plastenike.

U Merhametovoj kuhinji u Bihaću svakodnevno se priprema gotovo 300 obroka za stalne korisnike.

„Narod je ostao bez primanja, neke rezerve su se istopile i sad oni traže pomoć od organizacija kao što smo mi, a mi im u granicama svojih mogućnosti izađemo u susret“, kaže Fikret Draganović, predsjednik bihaćkog Merhameta.

Prema riječima korisnika, ovdje uvijek mogu dobiti toplu hranu i konkretan obrok, ali kako kažu, to nije jedino što im fali da bi pristojno živjeli.

U Merhametu ističu da nastoje svaki dan obezbijediti svježe i raznovrsne obroke, a šest puta godišnje ova organizacija dijeli i porodične prehrambene pakete, kako bi obroke svaki dan imali i oni koji iz nekog razloga ne mogu doći u kuhinju po svoj obrok.

„117 godina pripremam hranu svaki dan, 300 obroka dajemo našim korisnicima, ponedjeljkom kuhamo grah, utorkom rižu, srijedom jahniju, četvrtkom kupus, a petkom makarone“, govori Ervina Žerić, uposlenica bihaćkog Merhameta.

U skorijoj budućnosti, bihaćki Merhamet planira izgradnju nove hladnjače i proširenje poljoprivredne proizvodnje, kako bi sve voće i povrće koje se koristi u izradi obroka bilo isključivo iz njihovog, domaćeg uzgoja. Kažu – jedino tako će biti sigurni da njihovi sugrađani jedu kvalitetne i zdrave namirnice, a to im je, u konačnici, jedino važno.

federalna.ba

Merhamet Bihać
Bihać Grad Tuzla poplave upozorenje
0 31.05.2023 08:51
Bihać agroturistički radnici uzgajivači i prerađivači ljekovitog bilja USK certifikati
0 29.05.2023 19:57
Nermin Nikšić Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić Elvedin Sedić Bihać poplava posljedice poplava
0 24.05.2023 19:23