Meloni u Srbiji: Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu
(Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Meloni u Srbiji: Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu

Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu, rekla je danas italijanska premijerka Giorgia Meloni nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Dodala je da predsjednik Srbije zna da može da računa na podršku Italije, kako bi ubrzali proces približavanja EU.

Meloni je naglasila da Srbija ima i strateški značaj za Italiju i navela da se u vremenu kada postoje velike krize, otvaraju mogućnosti da dvije zemlje rade još bolje, kada se govori o energetskoj tranziciji i vještačkoj inteligenciji i drugim poljima na kojima mogu da sarađuju.

"Zato smo ovdje i nastavićemo da budemo među prvim zemljama koje podržavaju proces proširenja, ne toliko proširenje koliko ponovno ujedinjenje Evrope, jer Evropa nije klub gdje se odlučuje ko tu treba da bude ili ne. Ono što evropske institucije treba da urade je ozbiljan i brz proces kako bi bilo garantovano da dođe do ujedinjenja cijele Evrope", poručila je Meloni.

Dodala je da zna da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup u dijalogu s Kosovom.

"Italija taj proces i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele", dodala je ona.

Smatra da bi trgovinska razmjena mogla biti još veća, kao i investicije koje bi otvorile još radnih mjesta, podsjećajući da u italijanskim kompanijama u Srbiji radi oko 150.000 radnika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su razgovarali o svim važnim pitanjima za odnose dvije zemlje i da su konstatovali da Srbija i Italija imaju dobre političke i ekonomske odnose.

Naglasio je da vjeruje da će posjeta doprinijeti daljem unapređenju odnosa Srbije i Italije.

"Nivo robne razmjene je 4,6 milijardi eura i vjerujemo da u budućnosti može biti mnogo viša, pogotovo kada 'Stelantis' krene u proizvodnju električne 'pande' u Kragujevcu", rekao je Vučić i dodao da je moguće da tada Italije ponovo bude prvi i najznačajniji partner Republike Srbije.

Prema riječima Vučića, kompanija "Stelantis" bi mogla, osim proizvodnje "pande", novog električnog vozila, biti i generator novih investicija u autoindustriju, koja je ubjedljivo najveći izvor direktnih stranih investicija sa udjelom od jedne četvrtine ukupnih stranih investicija.

Vučić je rekao da su razgovarali o regionalnim pitanjima, evropskom putu Srbije, kao i da je zahvalan predsjednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Republike Italije evropskom putu Srbije.

"Posebno sam zahvalan Giorgi, jer je uvijek željela da čuje naše mišljenje, što je imala dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu", rekao je Vučić.

Podsjetio je da Srbija ima dobre odnose s više regiona Italije.

Zahvalio je na naporima za rješavanje regionalnih kriza na Balkanu i ukazao na to da "Italija pristupa objektivno i suštinski rješavanju problema u našem regionu".

Dodao je da se nada da će ubuduće Italija imati još značajniju ulogu u pitanjima koja su od vitalnog interesa i za opstanak Srbije i naroda.

federalna.ba/AA

Giorgia Meloni Aleksandar Vučić Italija Srbija
Aleksandar Vučić konsultacije premijer
0 26.02.2024 08:24
Gordan Grlić Radman Srbija Hrvatska protestna nota Aleksandar Vučić
0 25.02.2024 16:48
Marš solidarnosti sa Ukrajinom Srbija Ukrajina
0 24.02.2024 21:22
Ukrajina Rusija Giorgia Meloni Justin Trudeau Alexander De Croo
0 24.02.2024 09:42
Srbija Elena Koposova Rusija
0 23.02.2024 21:37