videoprilog Maje Popović (Dnevnik 2)

47 korisnika Gerontološkog centra u Sarajevu zaraženo koronavirusom

U Gerontološkom centru Sarajevo 47 korisnika zaraženo je koronavirusom. Osam njih je hospitalizirano. Iz ove ustanove poručuju da se sami ne mogu izboriti s virusom i da je neophodno izmjestiti pacijente u bolnicu. Međutim, kako tvrdi direktorica Centra, nadležni ne reaguju.

Od 344 korisnika ove ustanove njih 47 je zaraženo koronavirusom i nalaze se u izolaciji Gerontološkog centra. Radi se o visokorizičnim osobama koje imaju preko 65 godina.

Situacija je trenutno zabrinjavajuća, tvrde iz ove ustanove.

- Jako je alarmantno da držimo te ljude po svojim sobama jer i naš doktor kaže da nije dobro da te osobe ostanu u ustanovi. Imamo njih pet za koje bi bilo jako bitno da se izmjeste u bolnice. Zvali smo Hitnu, nažalost, ne može doći. Rekli su da su u velikoj gužvi i da ne mogu doći da preuzmu te pacijente - kaže Melisa Alibašić Hadžić, direktorica Gerontološkog centra Sarajevo.

Iz Hitne pomoći navode da su u poslijepodnevnim satima dobili poziv iz Gerontološkog centra.

- Imaju dva pacijenta kovid pozitivna sa saturacijom 73 posto. To su pacijenti koji zahtijevaju specijalistički pregled i eventualnu hospitalizaciju. Međutim, sve naše ekipe su bile na intervencijama za životno ugrožene pacijente, što je i naš prioritet. Objektivno, nismo imali vozilo za transport tih pacijenata. To sam i rekla i zamolila da i oni nama pomognu i da svojim transportom transportuju te pacijente - navodi Rialda Blažević, specijalista urgentne medicine.

Alibašić Hadžić nam je rekla da su poslije Hitne pomoći zvali i kovid ambulantu Novi Grad i oni su ih preusmjerili na Dom zdravlja Novi Grad, ali nisu dobili nikakav odgovor. Kontatirali smo direktora Doma zdravlja Muhameda Ahmića, koji je rekao da o ovoj temi može razgovarati tek u ponedjeljak, a za osobe treće životne dobi i životno ugrožene ponedjeljak je daleko.

- Mi nemamo kisik, ne možemo nekoga priključiti na kisik - upozorava Alibašić Hadžić.

Pored velikog broja zaraženih, Gerontološki centar Sarajevo se suočava i s još jednim problemom. Zbog kvara je isključena struja u jednom dijelu ove ustanove, tako da trenutno ti korisnici nemaju ni struju. Apeluju da je potrebno da se nadležni što prije uključe.

federalna.ba

koronavirus
Hong Kong pandemija covid-19 koronavirus
0 26.03.2023 15:04
Centar za sigurnosne studije BiH Sabahudin Harčević Denis Hadžović pandemija koronavirus covid-19
0 23.03.2023 17:33