Meksiko za izraelski špijunski softver dao 300 miliona dolara

Meksiko za izraelski špijunski softver dao 300 miliona dolara

Glavni meksički istražitelj za sprečavanje pranja novca rekao je da su zvaničnici prethodnih vlada od 2012. do 2018. godine potrošili 300 miliona dolara državnog novca na kupovinu softvera izraelske kompanije za špijuniranje NSO.

Izgleda da su računi za programe poput špijunskog softvera "Pegasus" uključivali i višak novca koji je možda isplaćen bivšim vladinim zvaničnicima kao mito.

Šef meksičke Finansijske obaveštajne jedinice Santiago Nieto rekao je da su informacije o tome date tužiocima.

Nieto je rekao da iznosi i način na koji su isplaćeni ukazuju na korupciju u Vladi u ionako sumnjivom programu prisluškivanja telefona čiji su cilj bili novinari, aktivisti i opozicione ličnosti, među kojima u to vrijeme i sadašnji predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador i njegovi saradnici.

"To znači ili bar ukazuje na postojanje krivičnog djela korupcije prodajom Vladi (špijunskog softvera) po napuhanim cijenama od 2012. do 2018. godine", rekao je Nieto.

Lopez Obrador je funkciju šefa države preuzeo 1. decembra 2018. godine i obećao da nikada neće koristiti špijunski softver.

Nieto je rekao da nijedna sumnjiva transakcija nije otkrivena u sadašnjoj administraciji.

Meksiko je imao najduži spisak - oko 700 brojeva telefona, među hiljadama koje su klijenti NSO izabrali za potencijalni nadzor.

Neke kupovine softvera su bile u vrijeme bivšeg ministra za bezbjednost Genara Garcije Lune koji je u pritvoru zbog trgovine drogom u Sjedinjenim Državama, a druge tokom vlasti bivšeg predsjednika Meksika Enriquea Peña Nietoa čiji je jedan od najviših bezbjednosnih zvaničnika Tomás Zerón de Lucio kasnije pobjegao u Izrael.

federalna.ba/Beta

Meksiko Pegasus
Meksiko novinar ubistvo
0 23.07.2021 09:42
Meksiko zatvor narko karteli
0 15.07.2021 07:38
Meksiko fosil riba
0 14.07.2021 09:45