videoprilog Damire Ibranović (Svijet)

Rat narko kartela i meksičke policije i vojske

Proteklih dana je  u glavnom gradu meksičke savezne države Sinaloe Kulijakanu ubijeno više od 30 ljudi, od čega 10 vojnih lica, a ostalo su pripadnici kartela – svi žrtve biznisa vrijednog milijarde dolara. Rat narko kartela i meksičke policije i vojske izazvan je hapšenjem Ovieda Guzmana Lopeza, sina bivšeg narko bosa Hoakina Guzmana El Chapa, koji je 2019. nakon izručenja, u Sjedinjenim Državama osuđen na doživotni zatvor. Prema pisanju meksičkih medija, kartel Sinaloa dao je tamošnjoj vladi ultimatum: ako Ovidio ne bude pušten u roku od 72 sata, benzinske pumpe i vladine zgrade biće spaljene. Kartel je svojim članovima izdao naređenje da se pljačka sve što se stigne.

Članovi bande postavili su blokade na putevima, zapalili 10 vozila i napali avione na lokalnom aerodromu. Potpuna anarhija je vladala na ulicama Kullijakana nekoliko dana. U međuvremenu je Oviedo prebačen u zatvor najvišeg nivoa sigurnosti u Meksiko Sitiju, gdje će čekati američki zahtjev za izručenje.

„Što se tiče slučaja Ovieda, postoji zahtjev za provizorijsko hapšenje u svrhu ekstradicije. Znamo da će ekstradicija biti izvršena za četiri do šest sedmica u Sjedinjene Države, koje su uputile zahtjev za izručenje“, rekao je ministar vanjskih poslova Meksika Marcelo Ebrard.

Ukoliko Sjedinjene Države u tom roku zvanično ne zatraže izručenje Ovieda, on će početkom marta  biti pušten na slobodu.  Hapšenje Ovieda Guzmana je izuzetak u radu aktuelne meksičke vlade, budući da je predsjednik Andrés Manuel López Obrador na početku svog mandata jasno stavio do znanja da razbijanje kartela Sinaloa nije njegov prioritet.

„Mislim da Meksiko želi raditi barem apsolutni minimum kada je riječ o borbi protiv droga. I mislim da je vidljivo da nastoje činiti nešto što je minimum. Ali jedna od stvari koje nisu učinili jeste suočavanje s kartelima. Politika 'zagrljaji, a ne meci' ne funkcioniše jer je kartelima u Meksiku omogućila da djeluju nekažnjeno, u potpunosti zanemarivajući vladavinu prava“, poručio je bivši šef Odjela za međunarodne operacije DEA Mike VIGIL.

Ipak, vlada Lopeza Obradora ima koristi od Guzmanovog pritvora iz više razloga. Hapšenje umanjuje poniženje oružanih snaga nakon što su ih karteli naterali da oslobode Ovieda 2019. godine. Predsjednikovo objašnjenje je da se mora izbjeći rat s narko kartelom, odnosno zbog sigurnosne situacije u zemlji. Moglo bi ovo hapšenje utjecati i na poboljšanje meksičko-američkih odnosa, nakon što je aktuelna administracija striktno ograničila američku saradnju u borbi protiv droga prije dvije godine i nakon što su u decembru Sjedinjene Države objavile nagradu do pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Ovidija i trojice njegove braće.

„Pritvaranje Ovieda Guzmana vjerovatno je rezultat pritiska američke vlade i označava prećutno odustajanje od retorike Lopeza Obradora o odbacivanju glavne strategije. Pritvor ne samo što neće suštinski promijeniti rastuću izvoznu trgovinu metamfetaminima i fentanilom kartela Sinaloa, već otkriva koliko su malo istraga meksičke vlasti sprovele o Guzmanu i kartelu od 2019. godine“, kaže analitičar za sigurnosna pitanja Alehandro Houp.

Oviedo Guzman, poznatiji pod nadimkom El Raton, nakon hapšenja oca, s braćom je, preuzeo vođenje jednog od ogranaka kartela Sinaloa, tačnije nadzor nad 11 laboratorija u kojima se proizvodi 1300 do 2200 kilograma metamfetamina mjesečno. Nakon hapšenja 2019. godine vratio se svom biznisu kao da se ništa nije desilo, te dao značajan doprinos radu kartela Sinaloa, koji mnogi smatraju najvećom organizacijom za krijumčarenje droge na svijetu. Nezvanična informacija je da će njegovo mjesto u kartelu sada zauzeti njegova supruga Adriana Meza Tores, koju meksička javnost smatra naslednicom El Chapove moćne supruge Eme Koronel u ovoj kriminalnoj dinastiji. Čeka li Ovieda očeva sudbina, nakon što se suoči s brojnim optužbama u Sjedinjenim Državama, između ostalog za brojna ubistva i trgovinu drogama, vidjećemo nakon, vjerovatno dugog suđenja. Ili će pak proći kao njegova maćeha, koja je priznala sve što joj je stavljeno na teret, pokajala se i nagodila se s američkim sudom, te dobila samo tri godine zatvora za optužbe za pomaganje El Chapu u njegovom megalomanskom biznisu.

federalna.ba

Meksiko
Meksiko tijela žene
0 17.03.2023 08:46
Meksiko Andres Manuel Lopez Obrador
0 13.03.2023 17:19
Meksiko femicid protest
0 09.03.2023 09:41
SAD Meksiko otmica ubistvo
0 08.03.2023 09:22