Meksičke vlasti zaustavile kamion sa 70 migranata, većinom djece bez pratnje
(Izvor: Arhiva)

Meksičke vlasti zaustavile kamion sa 70 migranata, većinom djece bez pratnje

Meksičke vlasti u četvrtak su zaustavile nakrcani kamion koji je prevozio skoro 70 migranata iz Gvatemale, većinom djece bez pratnje, navodi se u saopćenju Nacionalnog instituta za migracije (INM).

INM navodi da su savezni meksički agenti uočili kamion na kontrolnom punktu u sjevernoj meksičkoj državi Chihuahua, koja se graniči sa Sjedinjenim Državama.

Navodi se da je u kamionu putovalo 67 migranata iz Gvatemale, uključujući 57 maloljetnika bez pratnje, uglavnom dječaka, starosti između 14 i 17 godina. U grupi su bile i majka i kćerka, dodaje se, svi bez odgovarajućih dozvola za migraciju.

Vozač kamiona je upućen u Ured državnog tužioca Meksika, dodaje se, dok će porodica i djeca bez pratnje biti predati državnim organima za zaštitu djece i tinejdžera.

Tokom ovog mjeseca meksički imigracioni agenti pronašli su troje salvadorske djece bez pratnje nasukano na otočiću na Rio Grande, koji se nalazi na granici između SAD-a i Meksika.

U decembru je zabilježen skoro rekordan broj privođenja na granici, sudeći po američkoj carini i graničnoj zaštiti, iako je taj broj opao u januaru nakon novih ograničenja migranata koje je uveo američki predsjednik Joe Biden, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Meksiko migranti