Mehmedović: Tendencija izgradnje istorijskog privida da je Hrvatska omogućila mir u BiH

Mehmedović: Tendencija izgradnje istorijskog privida da je Hrvatska omogućila mir u BiH

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudi Mehmedović reagirao je na sve češće izjave funkcionera Republike Hrvatske da je Hrvatska vojska "spriječila genodica nad Bošnjacima u Bihaćkoj krajini", pozivajući generale Armije BiH i Udruženje generala BiH da odgovore na navode izrečene u službenom protokolu i programu  27. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja.

Pozvao je također i političku elitu bosanskih stranaka da kažu "šta znaju o tendecioznom nametanju Hrvatske kao spasioca Bosne i Bošnjaka od drugog genocida i prepuštanju pod hrvatsku interesnu sferu".

- U službenom programu 27. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, koji je direktno prenošen putem TV-a, od strane službenih spikera ponovo su iznesene tvrdnje da je HV spriječila genocid nad Bošnjacima u Bihaćkoj krajini omogućivši deblokadu. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović već mjesecima iznosi istu tezu, a godinama se to nameće u izjavama bivših i sadašnjih funkcionera  Hrvatske kao što je npr. bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Nažalost, iz BiH se ne odgovara na takve navode i pitam se zašto se dopušta da se Hrvatska neometano nameće kao spasilac Bošnjaka od genocida 2 u Bihaćkoj krajini i kome to u političkoj eliti kod Bošnjaka odgovara i zašto se o tome uporno šuti - navodi Mehmedović u saopćenju za javnost. 

Dodao je da je u svom govoru u službenom programu obilježavanja isto rekao i hrvatski premijer Andrej Plenković, što pokazuje, kako tvrdi, "jasan novi jedinstveni hrvatski kurs koji želi označiti dominaciju, tutorstvo i pokroviteljstvo Hrvatske nad BiH, Bošnjacima, mirom u BiH i Daytonskim sporazumom".

- Ovo je jasna tendencija izgradnje istorijskog privida da je Hrvatska omogućila mir u BiH i da je bila faktor  sprečavanja nastavka genocida. To tako nije niti će biti - navodi Mehmedović u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Šemsudin Mehmedović Hrvatska
cjepivo vakcina vakcinacija vakcinisanje Hrvatska
0 25.09.2022 10:45
Althea Hrvatska Zoran Milanović
0 24.09.2022 19:59
Hrvatska popis stanovništva
0 22.09.2022 12:20
Srbija Hrvatska Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 18.09.2022 10:43