Prilog: Amra Ličina

Megaštrajk paralisao Njemačku

Veliki štrajk u Njemačkoj, nazvan megaštrajk, počeo je danas da parališe tamošnji saobraćaj sa zahtjevom sindikata za povećanje plata zbog inflacije. Zaposleni na aerodromima, željeznici, u pomorskom teretnom saobraćaju, u kompanijama za autoputeve i lokalnom saobraćaju pozvali su na 24-satnu obustavu rada od ponoći u nedjelju. Najveći štrajk u posljednje tri decenije u Njemačkoj ostavio je  milione ljudi bez uobičajenog prevoza.

 

Na ovaj štrajk upozorenja pozvala su dva velika sindikata, Sindikat željezničara i zaposlenih u saobraćaju i Sindikat uslužnih djelatnosti Verdi. Protesti su dio rastućih socijalnih tenzija u Njemačkoj gdje se od početka godine organizuju sve brojniji štrajkovi u školama, bolnicama i pošti.  Sindikati su u ćorsokaku u pregovorima s poslodavcima u javnom sektoru u nekoliko transportnih sektora o povećanju plaće. Sindikati traže povećanje plata za više od 10 posto. Oni traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim djelatnostima. Poslodavci (savezne države, opštine, javne firme) predlažu povećanje od pet posto i dvije jednokratne isplate od 1.000 i 1.500 eura.

"Republika stoji, jer poslodavci odbijaju", kazao član odbora za kolektivno pregovaranje iz Sindikata željezničara i zaposlenih u saobraćaju Kristijan Lorok (Kristian Loroch):

“Danas smo u štrajku, jer nam, unatoč teškoj materijalnoj situaciji mnogih zaposlenika, u kolektivnom pregovoru nije predočeno ništa o čemu bismo mogli ozbiljno pregovarati.“

 

Štrajkom je pogođen cjelokupni međugradski željeznički promet, gotovo cjelokupni gradski saobraćaj, te većina većih aerodroma, osim Berlina. Štrajk obuhvata i promet na vodi u Njemačkoj, te autoceste. Željeznica Dojč Ban (Deutsche bahn) danas je potpuno ukinula saobraćaj na velikim linijama, prethodno upozorivši da će poremećaji biti veliki i na regionalnim linijama. Predsjednik sindikata Verdi Frank Verneke:

"Bolje da se jedan dan u Njemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da to ne uspije i da se onda borba za radnička prava protegne sedmicama gdje će građani biti još mnogo teže pogođeni."

Uprkos štrajku, nema zatvaranja tunela na autocestama.

"U ponedjeljak je zajamčen rad tunela na autocestama. Sindikat je tokom vikenda sklopio ugovor o hitnim uslugama s poslodavcem Autobahn", rekao je Paul Šmit (Paul Schmidt), voditelj regionalnog odjela sindikata.

Štrajk upozorenja prouzrokovao je znatno pojačan promet, a doveo je i do smetnji na autocestama - ali haosa nema. Promet se usporava oko gradskih područja, ali ne vidimo kolaps ili veliki haos, saopšteno je iz njemačkog autokluba.

Kako piše Bild, ne rade neki vrtići ni škole. Pojedini školski odbori izglasali su da neće raditi, jer bi moglo doći do problema zbog nemogućnosti dolaska na posao.

Ovaj štrajk koincidira sa početkom pregovora sa poslodavcima koji počinju danas i trajaće do srijede. Ukoliko ti pregovori ne budu uspješni, može se očekivati da će se novi štrajkovi desiti 24. i 25. aprila.

Njemačka vlada je nekoliko puta naglasila da se ne želi miješati u pregovore poslodavaca i sindikata. „Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj“, poručeno je iz njemačke Vlade, te apelirano na učesnike u pregovorima da što prije pronađu rješenje kako bi utjecaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Ovaj megaštrajk, kako su ga već nazvali njemački mediji, pogađa zemlju u kojoj su cijene ozbiljno povećavane u posljednjih godinu dana, a inflacija dostigla 8,7 posto.

 

Ankete pokazuju da 55 posto građana Njemačke podržava štrajk. Najavljeno je da će štrajk trajati tačno jedan dan, te da se od utorka sve vraća na staro.

 

 

Njemačka štrajk Federalni radio
sport Federalni radio
0 07.06.2023 23:48
Vijesti u 22 Federalni radio
0 07.06.2023 22:41
Večernji radio razgovori Federalni radio
0 07.06.2023 22:38
Večernji radio razgovori Federalni radio
0 07.06.2023 22:37
Vijesti u 17 Federalni radio
0 07.06.2023 17:45