videoprilog Sanela Kajana (Federacija danas)

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu, na kojoj će stručnjaci i profesionalci iz oblasti biomedicinskog inženjeringa razmjenjivati ideje, iskustva i praksu, a s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite, počela je u danas u Mostaru.

Predavači na Međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inženjeringu su renomirana imena iz oblasti medicine. Ova konferencija, jedna od najvećih u jugoistočnoj Evropi, održava se svake dvije godine. Ovog puta, zbog pandemije, online.

“Ova konferencija zaista pokazuje da svake dvije godine postiže izuzetan kvalitet u smislu stručnjaka koji su angažovani, koji su pozvani kao predavači na ovom zaista velikom skupu. Ove godine pandemija nas je spriječila da u Mostar dođe veliki broj naših kolega i vrhunskih predavača”, kaže Tamer Bego, prodekan Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Projekt između ostalog donosi više od 100 tematskih predavanja raspoređenih u nekoliko cjelina, kao i predstavljanje zbirki naučnih radova. 

“Teme kojima se mi bavimo su primjena tehnologije i medicine, odnosno tehnologije i zdravstva. Konferenciju je otvorio Ivan Đikić koji je pričao o trenutnoj Covid situaciji, a među ostalima, govorit će i Thomas Judd iz SAD-a koji je predsjednik kompletnog kliničkog inženjeringa na globalnom nivou. Tu je i profesor Asim Kurjak, koji je svjetsko ime, naročito s aspekta ultrazvuka, zatim Carole Carey iz SAD-a, koja je predsjednica kompletnih tehničkih standarda također na globalnom nivou. Kao pozvanog predavača imamo i Thomasa Penzela iz Njemačke, predavače iz Francuske koji su vodeći naučnici s aspekta respiratornih bolesti… Imamo preko 120 naučnih radova koje publikuje najveća izdavačka kuća na svijetu, preko 500 registrovanih učesnika”, ističe Almir Badnjević predstavnik CMBEBiH.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević istaknula je kako je sigurna da će znanja i iskustva koje će eminentni stručnjaci kroz naredna tri dana dijeliti, nakon ove konferencije biti i primijenjeni na živote svih nas.

“Nažalost, ova se konferencija zbog pandemije održava pola uživo, pola online. Naravno, svi bismo bili sretni da su danas svi ti svjetski znanstvenici mogli doći u Mostar, da se uvjere u znanje naših stručnjak iz BiH i da se uvjere u ljepote koje Bosna i Hercegovina ima.”

Konferencija traje do subote, 24. aprila, a nakon njeg očekuje se  primjena iznesenih ideja, iskustva, prakse i najnovijih istraživanja iz navedenog područja, a s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite i života u cjelini.

federalna.ba/Sanel Kajan

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu Mostar
HNK Mostar koronavirus
0 07.05.2021 12:06
Senad Šantić Mostar IT kompanija
0 06.05.2021 15:08
Aleksa Šantić Mostar
0 05.05.2021 19:33
Benjamina Karić Mostar Mario Kordić Sarajevo
0 05.05.2021 17:14