Mediji u EU: Demokratija u Evropi na udaru od ubistva Đinđića do atentata na Fica
(Izvor: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK)

Mediji u EU: Demokratija u Evropi na udaru od ubistva Đinđića do atentata na Fica

Njemački portal "Deutsche Welle danas podsjeća na to da od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića nije bilo atentata na šefa vlade neke evropske države, a da je poslije pune dvije decenije od tada atentat na premijera Slovačke Roberta Fica "tužan vrhunac sve većeg nasilja nad političarima u mnogim evropskim zemljama".

U medijima u EU se s vidnom zabrinutošću ukazuje na to da jačaju prijetnje ubistvom i protiv Donalda Tuska, premijera u Poljskoj, gdje su takođe velika podijeljenost i naboj nasiljem veliki, a "DW" naglašava da je "šok veliki, posebno u Slovačkoj, ali i drugdje".

Posebnu zabrinutost medija, političkih analitičara, vlada i institucija EU izaziva činjenica da su pokušaj ubistva slovačkog premijera, političke podjele i poruke mržnje snažno izbile na vidjelo u zemljama EU upravo kad se zahuktava kampanja za izbore za Evropski parlament drugog juna.

Francuski list "Le Monde" u redakcijskom uvodniku upozorava da je "trenutak ozbiljan ne samo zbog same prirode atentata u Slovačkoj, već i zato što je samo tri sedmice do izbora za Evropski parlament zatrovana politička atmosfera u kojoj je došlo do atentata".

"Le Monde" podvlači da pokušaj ubistva Fica "mora biti pouka za sve evropske demokratije koje su na udaru sve većih političkih podjela" i da "verbalno nasilje nikad nije bezazleno, već tragično za sobom vuče fizičko nasilje".

federalna.ba/Beta

EU atentat