Medicinske sestre u Engleskoj odbile vladinu ponudu plata, planiraju nove štrajkove

Medicinske sestre u Engleskoj odbile vladinu ponudu plata, planiraju nove štrajkove

Medicinske sestre u Engleskoj odbile su u petak novi vladin sporazum o platama, iznoseći planove za nove štrajkove koji će dodatno opteretiti Nacionalnu zdravstvenu službu jer traže višu platu od trenutno ponuđenih pet posto.

Oko 54 posto medicinskih sestara koje su sudjelovale u glasanju dalo je glas za odbacivanje dogovora o platama, saopćio je sindikat Kraljevskog koledža za medicinske sestre (RCN), koji je preporučio članovima da prihvate dogovor. Odaziv je iznosio 61 posto kvalificiranih članova.

RCN je naveo da će njegovi članovi organizirati 24-satni štrajk od 30. aprila, kome će se po prvi put pridružiti medicinsko osoblje s odjela hitne pomoći, jedinica intenzivne njege, odjela za rak i drugih službi koje su prethodno bile izuzete.

Rezultat predstavlja neuspjeh za vladu premijera Rishija Sunaka, koja se bavi sporovima oko plata u koje su uključene stotine hiljada javnih radnika koji štrajkuju jer plate ne uspijevaju pratiti dvocifrenu inflaciju.

Deseci hiljada medicinskih sestara sudjelovali su u više valova štrajkova od decembra, u koraku bez presedana koji je doveo do poremećaja u ionako operećenom NHS-u koji se nosi s rekordnim brojem pacijenata i ozbiljnim manjkom osoblja.

Sunak, koji je preuzeo dužnost u oktobru, naveo je kao jedan od svojih prioriteta smanjenje lista čekanja za bolničko liječenje u NHS.

- Dok ne dođe do znatno poboljšane ponude, prisiljeni smo se vratiti na red – poručio je glavni sekretar RCN Pat Cullen u pismu državnom ministru zdravstva Steveu Barclayu.

- Sami sastanci nisu dovoljni da spriječe štrajk i tražit ću poboljšanu ponudu što je ranije moguće. Nakon istorijskog glasanja za štrajk, naši članovi očekuju istorijsku nagradu - piše on.

Ankete javnog mnijenja pokazale su snažnu podršku britanske javnosti medicinskim sestrama u štrajku, za koje RCN navodi da su više od decenije imale niske plate, što je pridonijelo da hiljade njih napuste profesiju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Engleska medicinske sestre štrajk
Hollywood scenaristi štrajk
0 25.09.2023 08:33
Studentski centar Sarajevo Nedžarići štrajk
0 15.09.2023 19:05
SAD štrajk fabrika automobila
0 15.09.2023 14:59
štrajk željeznice Južna Koreja
0 14.09.2023 09:51