Medicinske ekipe se bore s velikim brojem ranjenih

Medicinski timovi se bore s velikim brojem ranjenih nakon završetka humanitarne pauze i ponovnog izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, objavilo je u petak palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi.

"Ranjeni leže na podu na odjelima hitne pomoći i ispred operacionih sala zbog pretrpanosti", rekao je portparol ministarstva Ashraf Al-Qudra.

Izrael je u petak rano ujutru nastavio svoje vojne operacije u Pojasu Gaze nakon završetka humanitarne pauze, bombardujući različita područja na sjeveru, centru i jugu Pojasa, što je rezultiralo desetinama mrtvih i povrijeđenih, navodi Ministarstvo u Gazi.

Najmanje 32 Palestinca su ubijena, a desetine su povrijeđene kada je Izrael nastavio napade u raznim područjima Pojasa Gaze za tri sata nakon što je pauza završila rano u petak, prema Ministarstvu zdravstva u enklavi.

Pauza između Izraela i Hamasa, koja je stupila na snagu 24. novembra, završila je u petak ujutro.

-Pregovori za nastavak pauze u Gazi još uvijek traju-

Katar je u petak saopćio da su pregovori između izraelske i palestinske strane o nastavku humanitarne pauze u Gazi još uvijek u toku.

Iz Ministarstva vanjskih poslova objavljeno je da Katar "izražava duboko žaljenje zbog nastavka izraelske agresije na Pojas Gaze nakon završetka humanitarne pauze, bez postizanja sporazuma o njenom produženju".

Ministarstvo je potvrdilo da se "pregovori dviju strana nastavljaju s ciljem povratka u stanje pauze".

Također je pojašnjeno da je Katar "predan, zajedno sa svojim posredničkim partnerima, nastavku napora koji su doveli do humanitarne pauze i da neće oklijevati učiniti sve što je potrebno da se vrati mir".

Ministarstvo je naglasilo da "nastavak bombardiranja Pojasa Gaze u prvim satima nakon završetka pauze komplicira posredovanje i pogoršava humanitarnu katastrofu u Pojasu".

Pozvali su "međunarodnu zajednicu da brzo djeluje kako bi zaustavila nasilje".

Katar je ponovio svoju "osudu svih oblika ciljanja civila, prakse kolektivnog kažnjavanja i pokušaja prisilnog raseljavanja građana opkoljenog Pojasa Gaze te svoj zahtjev za hitnim prekidom vatre i osiguranjem kontinuiranog i nesmetanog protoka konvoja pomoći i humanitarne pomoći".

-Pakao na zemlji se vratio u Gazu-

Humanitarni ured Ujedinjenih naroda u petak je pozvao na nastavak pauze u Gazi, jer su borbe u opkoljenom Pojasu ponovno počele ubrzo nakon što je humanitarna pauza završila ranije tog dana.

"Pakao na zemlji vratio se u Gazu. Potreban nam je nastavak pauze, a ne rat", rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), na UN-ovoj konferenciji za novinare u Ženevi.

-Već dva mjeseca izraelske snage ograničavaju broj Palestinaca na molitvi petkom u Al-Aqsi-

Izraelska policija osmu sedmicu zaredom primjenjuje stroga ograničenja vjernicima za ulazak u džamiju Al-Aqsa, u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) na džuma-namaz, molitva muslimana petkom.

Izraelske snage zatvorile su željeznim barijerama ulice u Starom Gradu, gdje se nalazi džamija Al-qksa, i od jutarnjih sati nisu dopuštale palestinskoj omladini, a ponekad ni starijim Palestincima, da uđu u njen kompleks.

U Al-Aqsi je prije 7. oktobra džuma-namaz klanjalo od 100.000 do 150.000 vjernika.

Zbog izraelskih opstrukcija već dva mjeseca džuma-namaz može klanjati samo oko 3.500 muslimana.

Izraelske snage izvršile su provjeru identiteta na kontrolnim punktovima postavljenim na željeznim barijerama u području Starog Grada i vratile mnoge Palestince.

Izraelske snage su povremeno intervenisale i zlostavljale palestinsku omladinu koja je htjela ući u džamiju Al-qksa.

Palestinci, kojima nije dopušten ulazak u Al-qksu, džuma-namaz su klanjali u blizini džamije.

Stotine Palestinaca klanjalo je u džamiji ili na pločnicima u džamiji u okrugu Ra's al-Amud, s pogledom na Al-Aqsu.

Izraelske snage intervenisale su suzavcem kao i prljavim vodenim topovima protiv palestinske omladine koja je htjela obaviti molitvu u četvrti Wadi al-Jawz u blizini Al-Aqse.

federalna.ba/AA

 

 

Gaza ranjeni pregovori džuma
glad Palestinci Gaza Ujedinjene nacije
0 26.02.2024 12:36
Mohammed Zo'rab Gaza glad djeca
0 26.02.2024 11:46
Generalni sekretar UN Antonio Gutteres Gaza prekid vatre
0 26.02.2024 10:31
Amerikanac Washington zapalio protest Gaza
0 26.02.2024 09:00
Španija Španjolska Palestina Gaza Pojas Gaze
0 25.02.2024 15:23