McKenzie: Eksplozija sirijske rakete u Izraelu nije bila namjerna

McKenzie: Eksplozija sirijske rakete u Izraelu nije bila namjerna

Visoki američki general rekao je u četvrtak da vjeruje da sirijska raketa koja je eksplodirala u Izraelu nije bila namjerna, već je pokazala nedostatak sirijske protuzračne odbrane.

- Mislim da to odražava zapravo nesposobnost u sirijskoj protuzračnoj odbrani. Ne vjerujem da je to bio namjerni napad - rekao je mornarički general Kenneth McKenzie, šef američke Centralne komande, tokom saslušanja u Odboru za oružane snage Senata, prenosi Reuters.

Sirijska protuavionska raketa eksplodirala je danas na jugu Izraela, samo 30 kilometara od tajnog nuklearnog mjesta.

Sirene se se oglasile prije nego što se začula snažna eksplozija u području Dimone. Zasad nema izvještaja o ljudskim žrtvama i materijalnoj šteti, javlja BBC.

Izraelska vojska saopćila je da je projektil jedan od nekoliko koji je ispaljen prema izraelskoj letjelici. Izrael je odgovorio napadom na nekoliko vojnih baza u Siriji.

Sirijska vojska saopćila je kako su izraelske rakete gađale mjesta oko Damaska.

Većina projektila presretnuta je i oborena, ali su ranjena četiri sirijska vojnika i došlo je do "određene materijalne štete", dodaje se.

Izrael često izvodi napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, rekavši da neće tolerirati ono što smatra iranskim vojnim "utvrđivanjem" u zemlji.

federalna.ba/Fena

Izrael Sirija