Mckee potakla članove Predsjedništva BiH da prvenstveno rade na ozdravljenju društva i pomirenju

Mckee potakla članove Predsjedništva BiH da prvenstveno rade na ozdravljenju društva i pomirenju

Ambasadorica Erin E. McKee, pomoćnica administratorice Ureda za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i ambasador SAD-a Michael J. Murphy sastali su se danas s novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem.

McKee i Murphy čestitali su članovima Predsjedništva i pozvali ih da povedu BiH novim putem, okončaju politiku podjela i stvaraju bolju budućnost onima koje predstavljaju.

U trenutku kada trećina građana BiH - među njima i brojni mladi ljudi - žive van zemlje usljed endemske korupcije, nedovoljnih prilika za karijerni razvoj, političara koji zemljom upravljaju vodjeni svojim uskim interesima, te zapaljive političke retorike i izostanka adekvatne reakcije vlasti na stvarne potrebe građana, pomoćnica administratorice McKee je naglasila potrebu za sigurnošću i stabilnošću te razvoj i stvaranje novih prilika u zemlji. Pozvala je Predsjedništvo da bude predvodnik ponovnog uspostavljanja funkcionalne vlasti na svim nivoima, proaktivno se suprotstavlja korupciji i transparentno upravlja u interesu javnosti, saopćeno je iz USAID-a BiH. 

Takodjer je potakla članove Predsjedništva BiH da prvenstveno rade na ozdravljenju društva i pomirenju, tako što će ozbiljno shvatiti zajedničku obavezu da svoju zemlju povedu iz prošlosti u budućnost koja će počivat na novim prilikama, stabilnosti, toleranciji i miru.

McKee je ponovno istakla posvećenost Vlade SAD-a nastavku partnerskih odnosa s BiH posebno na unapređenju vladavine zakona, ljudskih prava i ekonomskih reformi potrebnih za napredak BiH ka euroatlantskim integracijama te sigurnijoj, mirnijoj i naprednijoj budućnosti za sve njene građane. 
 
Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala dvije milijarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva uz promoviranje snažnijih demokratskih zajednica, navode iz USAID-a. 

federalna.ba/Fena

Erin E. McKee Denis Bećirović Željka Cvijanović Michael J. Murphy