videoprilog Melihe Škrijelj (Dnevnik 2)

Mazalićeva 'Magdalena' čeka reakciju države, ukradena slika u Novom Sadu

Iz Fondacije Novi Sad demantovali su navode Saše Magazinovića da će ukradeno djelo Đoke Mazalića “Magdalena” biti predstavljeno na manifestaciji Novi Sad - Evropska prijestolnica kulture.

Međutim, pitanje je kako je ovo nacionalno dobro BiH uopšte došlo u ruke privatnog kolekcionara Đure Popovića jer je pravi vlasnik Enver Mulabdić.

Priča je počela u ratu, a pravna borba nikada nije doživjela epilog, iako ovo djelo, ali i ostala iz zbirke, traži Interpol.

Svi osim Bosne i Hercegovine, koja nema ni bazu ukradenih umjetnina.

“Mazalića sam kupio povodom dana vjenčanja, Šeferovo sam kupio povodom rođenja kćerke i Triješića sam kupio povodom useljena u novi stan”, ispričao je Mulabdić za politički magazin FTV-a “Mreža” u aprilu 2019.

Mulabdić djela iz svoje kolekcije sada može samo gledati u katalogu novosadskog kolekcionara Đure Popovića. Kompletna kolekcija je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a najvrednije djelo je “Magdalena”, autora Đoke Mazalića. Na početku rata Mulabdić ih je, kaže, ostavio komšiji na čuvanje, koji ih je odnio u Novi Sad. Tada počinju problemi.

“Bio je član Stranke srpskog jedinstva. To je Arkanova stranka. Možete samo zamisliti na koji način je on uspijevao da nabavi tu svoju kolekciju, jer je to faktični nemoguće”, istakao je Mulabdić.

Odakle slike porodice Mulabdić u njegovoj kolekciji pitali smo i samog Popovića.

“On je klasični prevarant. Nikada nisam bio arkanovac, nikad nisam bio u BiH. Neću da govorim o mojim slikama. To su moje slike, to je opšta sramota”, tvrdi Popović.

“On ne predstavlja samo ta djela, on predstavlja kao svoja i djela koja su ukradena iz Titove vili Plitvice. Ukadena su djela Tiljka, Detonija i Hegetušića, koja su završila u njegovoj kolekciji”, kaže Mulabdić.

I pored dokaza, računa, porodičnih fotografija i izjava svjedoka, Popović Mulabdića naziva lažovom, a za sebe tvrdi da je najveći ekspert za ovu oblast.

“Čovjek mi je prodao i kraj. Neka me tuži”, poručuje Popović. Na pitanje koje godine i za koliko novca je kupio sliku, odgovara da je to poslovna tajna.

“Bio sam i u Novom Sadu. Rekli su mi da protiv Đure Popovića ima šest krivičnih djela”, navodi Mulabdić.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu dobili smo potvrdu da se protiv Popovića vodi krivični postupak zbog malverzacija s umjetninama. Mulabdić se obraćao Državnom predsjedništvu, reakcije nije bilo.

Hoće li tako proći i Magazinović? Hoće li iko zatražiti natrag ukradena djela - nacionalno blago države, ili će i ono, kao i stotine drugih, završiti na crnom tržištu koje je godišnje vrijedno šest milijardi dolara.

federalna.ba

Enver Mulabdić Đuro Popović Magdalena Đoko Mazalić
Đoko Mazalić Blitzkultura
0 16.10.2021 18:37