videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Maturanti srednjih škola SBK ponovo u školskim klupama

Maturatni srednjih škola sa područja Srednjobosanskog kantona od danas su ponovo u školskim klupama. Tako će nakon obrazovanja putem on line platformi, barem posljednji mjesec dana školovanja mnogi od njih imati priliku praktično se pripremiti za život.

Prvi je dan nakon dugog perioda online nastave, koji su budući elektroinstalateri iz Bugojna, dočekali u školskim klupama, odnosno u radionici u kojoj se tokom praktične nastave, uče osnovama zanata.

„Preko on line nastave su nam bile poslate lekcije za praksu, a mi te lekcije samo možemo proučit i pročitat, a danas sutra mi možemo biti majstori koji će pričati o tome, a ne znaju ništa svojim rukama uraditi“, kazao je Mujo Beva, učenik Srednje stručne škole Bugojno.

„Dosta toga smo naučili u prvom razredu, onda je došao drugi razred opet on line, dosta toga smo ostali oštećeni kao i u trećem razredu. Ako ovo potraje, mislim evo generalno, moje zanimanje, da tri godine ide on line, mislim da tu neće ništa naučiti“, govori Ermin Hadžić, učenik Srednje stručne škole Bugojno.

A koliko praksa znači za proizvodna zanimanja, te da moderna tehnologija ne može zamijeniti čovjeka, potvrđuje i struka. Ionako urušen obrazovni sistem, pandemija je kažu, dodatno unazadila. Tako su maturanti, budući vozači motornih vozila, tek mjesec dana imali priliku uživo se upoznati sa odgovornim poslom koji trebaju obavljati.

„Za tih mjesec dana relativno smo malo naučili, naprimjer da uradimo veliki ili mali servis na automobilu, što će nama vozačima definitivno trebati“, tvrdi Sakib Musić, učenik Srednje stručne škole Bugojno.

„Vrlo teško ćemo dobiti prave, ili nekadašnje majstore, jer i ovo malo profesora koji imaju znanja teško će ih naučiti na on line nastavi. Ako učenici ne vrate se u škole, ja mislim da će školstvo dotaći dno“, smatra Husein Alić, profesor u Srednjoj stručnoj školi Bugojno.

Iako su u klupama samo maturanti srednjih škola, nadu budi nešto povoljnija epidemiološka situacija, s kojom bi se, prema najavama, u škole mogli vratiti i učenici nižih razreda. Praksa, kojom bi lakše do posla, naročito raduje učenike proizvodnih zanimanja, kojih je ionako sve manje.

federalna.ba/Adisa Alić

SBK maturanti