videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Maturalni poklon srednjoškolcima u TK-u podijelio zastupnike u Skupštini

Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je u vrijeme inflacije i stalnih poskupljenja darovati oko 3.500 maturanata srednjih škola s ovog područja jedinstvenim poklonom – novčanim bonom u iznosu od 300 KM. No, ova informacija podijelila je zastupnike u Skupštini Tuzlanskog kantona, tako da će njeno provođenje morati sačekati uskoro najavljeni rebalans budžeta.

Za srednjoškolce s područja Tuzlanskog kantona rebalansom će u budžetu biti obezbijeđeno nešto više od milion maraka. Cilj je maturantima, ali i njihovim roditeljima olakšati pripreme za ovaj svečani i poseban životni događaj.

"Lijep gest koji znači da su nas se sjetili i da razmišljaju o našim potrebama, jer mi kao maturanti stvarno imamo dosta troškova - od maturske večeri i poslije upisa na fakultet itd. Svakako će dobro doći", kazala je Nikolina Filipović, učenica IV razreda JU Mješovita srednja elektrotehnička škola u Tuzli.

"Svako ulaganje u mladost, u učenike je višestruko ulaganje, ulaganje koje će se višestruko vratiti", istakao je Mirnes Avdić, direktor JU Mješovita srednja elektrotehnička škola u Tuzli.

Premijer TK-a Irfan Halilagić za Federalnu televiziju je istakao da Vlada na ovaj način želi pokazati da misli na sve kategorija građana kao i da nema mjesta populizmu, pogotovo što će ova mjera trajno ostati na snazi.

"Naše je opredjeljenje da im pomognemo, da im pokažemo da nam je i kao skupštinskoj većini i Vladi stalo do te generacije i da pokažemo da država stoji iza njih", kaže Halilagić.

Međutim, u opozicionom SDP-u oprečno mišljenje. Smatraju da ovom mjerom Vlada Tuzlanskog kantona želi u drugi plan staviti neka druga zakonska rješenja koja nisu primjerena društvu u kojem živimo.

"To je klasični populizam, ne znam šta ima za cilj. Tu nema nikakve uravnoteženosti. Zašto samo maturanti, zašto ne i ostali učenici? Ne znam šta je suština te mjere osim klasičnog populizma", kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Uz pripreme za fakultet i maturalnu ekskurziju, činjenica je da su roditelji izloženi dodatnom trošku, zbog čega smo mišljenja da je ovaj poklon Vlade Tuzlanskog kantona pravi potez, poručuju generacije srednjoškolaca koje su na pragu novog životnog razdoblja.

federalna.ba

Tuzlanski kanton maturanti