Matošević: Uspješno okončana zimska sezona na Vlašiću

Matošević: Uspješno okončana zimska sezona na Vlašiću

U prva tri mjeseca ove godine ostvareno je oko 50.000 noćenja na Vlašiću, procjenjuju u Turističkoj zajednici SBK-a, čiji direktor Miroslav Matošević ističe da je zimska sezona na toj planini uspješno okončana, s obzirom na uvjete pandemije koronavirusa.

Matošević je u izjavi za Fenu pojasnio da je od 1. siječnja do 31. ožujka zvanično evidentirano 16.458 noćenja u registriranim hotelskim kapacitetima na Vlašiću, naglašavajući da to predstavlja samo dio ostvarenih ukupnih noćenja.

- Tu se radi o podacima iz registriranih hotela koji prijavljuju goste. Ne posjedujemo podatke iz privatnih vikend objekata, kao i drugih tipova smještaja koji nisu registrirani, a koji imaju oko 11.000 postelja i gdje se ostvari veći broj noćenja. Stoga, prema našim slobodnim procjenama, u ova prva tri mjeseca ostvareno je oko 50.000 noćenja - kazao je.

Na Vlašiću su dominirali domaći gosti, dok je, kako kaže, 11 posto njih došlo iz inozemstva, u prvom redu iz Hrvatske.

Govoreći o organiziranju turističke sezone u uvjetima pandemije, Matošević je podsjetio da je na Vlašiću bila otvorena sezonska ambulanta i uspostavljen poseban odjel za osobe sa simptomima koje upućuju na covid-19, dok je bilo omogućeno i svakodnevno PCR testiranje za turiste.

- Testiranje je provodio Zavod za javno zdravstvo SBK-a, tako da su imali konstantan uvid u epidemiološku situaciju. Jako je nezahvalno bilo što izjaviti ili prognozirati vezano za covid-19 i uopće epidemiološku situaciju. No, prema informacijama koje su nama dostupne, teško da se može dovesti u vezu trenutna epidemiološka situacija sa zimskom turističkom sezonom, barem na području srednje Bosne. Skijaški centar Vlašić prestao je sa radom sredinom veljače, a u tom periodu nije zabilježeno veće povećanje broja oboljelih - kazao je Matošević.

Osvrćući se na epidemiološke mjere, istaknuo je da je na Vlašiću, uz usvojeni interni covid protokol, inspekcijski nadzor bio svakodnevan, što je, kako ističe, znatno utjecalo i na poštivanje mjera u okviru registriranih ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o ekonomskom aspektu, Matošević je naglasio da su pojedini hoteli na Vlašiću u siječnju imali gotovo identičan prihod kao i u istom periodu prošle godine.

- Tijekom zimske sezone na Vlašiću je radilo i dosta osoba iz drugih dijelova BiH. Radi se o onima koji su dobili otkaze u hotelima koji nisu imali gostiju. Čak smo imali i cijele obitelji koje su dolazile raditi na Vlašić - kazao je.

Vlašić se priprema i za ljetnu sezonu, u kojoj se, također, očekuje najveći broj domaćih gostiju.

- Nadamo se da će tijekom ljetnog perioda biti smanjen broj zaraženih i da ćemo imati jednu normalnu sezonu, s naglaskom na domaće goste. Prema informacijama iz hotela, postoje i najave dolaska gostiju iz arapskih zemalja, a osobito iz Saudijske Arabije - dodao je. 

U predstojećem periodu očekuju se, kako kaže, sastanci kojima je cilj otklanjanje nedostataka i problema koji opterećuju turizam na Vlašiću, poput onih koji se odnose na promet, te organiziranje skijanja i kretanja pješaka.

federalna.ba/Fena

Vlašić
Vlašić koronavirus korona radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni program
0 12.04.2021 10:16
Srebrenik Dinko Kešetović skijanje Vlašić
0 27.01.2021 13:38