Masovni protesti izbili širom Izraela poslije smjene ministra odbrane
(Izvor: EPA-EFE/Yehuda Bergstein)

Masovni protesti izbili širom Izraela poslije smjene ministra odbrane

Masovni protesti izbili su sinoć širom Izraela pošto je premijer Benjamin Netanyahu smijenio ministra odbrane Yoava Gallanta, jer je pozvao da se privremeno zaustavi ostvarenje plana izraelskog lidera o reformi pravosuđa.

Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu i palili velike lomače, a u Jeruzalemu su ih policajci rastjerivali vodenim topovima ispred premijerovog privatnog doma. Mašući izraelskim zastavama desetine hiljada demonstranata je izašlo na ulice pošto je Netanyahu objavio smjenu ministra Gallanta, okupljajući se spontano i u Haifi i Bershevi, a manjih protesta je bilo na više mjesta u zemlji, prenijeli su izraelski mediji.

Demonstranti u Tel Avivu su blokirali autoput Ayalon koji vodi do Jeruzalema u oba pravca, najavljujući da će demonstracije trajati do duboko u noć i uzvikivali "Demokratija ili revolt", "Mi se ne bojimo" i "Bibi (Netanyahu) idi kući".

U Jeruzalemu su se demonstranti probili kroz ogradu i sukobili sa policijom ispred Netanyahuovog doma i potom otišli do zgrade parlamenta (Knesseta) i premijerove kancelarije, pjevajući i pozivajući ga da podnese ostavku.

Po nepotvrđenim podacima TV Kanala 12, 600.000 do 700.000 Izraelaca je demonstriralo kasno sinoć širom zemlje, od Kiryat Smone na severu do Eylata na jugu.

Izraelski list Haretz je međutim javio da su demonstrirale desetine hiljada ljudi, a zvaničnih procjena nije bilo rano jutros.

Protesti su trajali više od pet sati pošto je u 22 sata po lokalnom vremenu objavljena smjena ministra.

Kriza nastala poslije najave plana reforme u januaru, koji je izazvao masovne demonstracije i alarmirao poslovne lidere, bivše šefove bezbjednosti i saveznike Izraela, uključujući SAD, najnovijim protestima je produbljena.

State department je odbacio kao potpuno neistinite tvrdnje Netanyahuovog sina Yaira, da vlada SAD finansira demonstracije.

Smjena ministra odbrane pojačala je gnjev javnosti, ocijenili su izraelski komentatori.

Policajci i vatrogasci su na autoputu Ayalon gasili vatru i skanjali sa puta metalne prepreke. Izbili su i sukobi, pa su pripadnci policijskih jedinca na konjima rastjerivali demonstrante koji su bacali kamenice, povredivši tri policajca.

Smjena ministra odbrane bila je znak da premijer i njegovi saveznici nastave s ostvarenjem plana reforme.

Gallant je prvi član Netanyahuovog konzervativnog Likuda koji se izjasnio protiv, upozorivši u subotu da duboke podjele prijete da oslabe vojsku, navodi AP.

Posle početka demonstracija kasno sinoć i drugi ministri iz Likuda su nagovijestili da bi pristali na usporavanje ostvarenja plana, uključujući ministra kulture Mikija Zohara, bliskog Netanyahuu.

Zohar je najavio da će ta partija podržavati Netanyahuua ako odluči da pauzira.

Izraelski mediji su javili da će se lideri Netanyahuove koalicije sastati danas ujutru, a demonstranti su najavili nastavak protesta kasnije ispred zgrade Knesseta u Jeruzalemu, dok vojni lideri razmatraju posljedice smjene ministra odbrane.

Netanyahuov kabinet je u kratkom saopštenju naveo da je premijer smijenio Gallanta, bivšeg generala. Netanyahu je kasnije objavio na Twitteru: "Moramo se svi čvrsto suprotstaviti odbijanju".

Gallant je pozvao da se pauzira u ostvarenju plana reforme do završetka proslave Dana nezavisnosti Izraela u aprilu, a kao razlog naveo previranja u redovima vojske.

On je izrazio zabrinutost da podjele u društvu nanose štetu moralu u vojsci i ohrabruju neprijatelje Izraela. Gallant je poslije smjene objavio da je bezbjednost države Izrael uvijek bila i biće njegova životna misija.

Vođa opozicije Yair Lapid je ocijenio da Gallantova smjena "nanosi štetu nacionalnoj bezbjednosti i ignoriše upozorenja svih odbrambenih zvaničnika".

Očekuje se da će bivši šef bezbjednosne službe Sin bet, Avi Dihter, zamijeniti Gallanta.

Netanyahuova vlada planira da se ove sedmice glasa o ključnom dijelu reforme, zakonu koji će omogućiti da vladajuća koalicija ima posljednju riječ u postavljenju sudija.

Ona također teži usvajanju zakona koji će dati ovlaštenje parlamentu da obara odluke Vrhovnog suda i ograniči sudsku revizija zakona.

Predsjednik Izraela apelovao na Netanyahua da zaustavi reformu pravosuđa

Predsednik Izraela Isaac Herzog apelovao je danas na premijera Benjamina Netanyahua da odmah zaustavi spornu reformu pravosuđa. Apel je upućen samo nekoliko sati pošto su desetine hiljada ljudi izašle na ulice širom zemlje.

Herzog je apelovao na vladu da ostavi po strani političke obzire za dobrobit nacije. On je ocijenio da čitava nacija duboko brine, te da su bezbjednost, ekonomija i društvo pod prijetnjom. "Probudite se sada", pozvao je predsjednik Izraela čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna.

Reforma je izazvala jednu od najozbiljnijih unutrašnjih kriza u Izraelu, protivljenje poslovnih lidera, pravnih zvaničnika i vojske. Odluka Netanyahua da smijeni ministra Gallanta je, kako se čini, znak da će premijer i njegovi saveznici nastaviti ove sedmice da ostvaraju plan reforme.

federalna.ba/Beta

Izrael protesti