Mašić: Zatražit ćemo konkretne mjere da bi se ublažile posljedice krize
(Izvor: Fena/Almir Razić)

Mašić: Zatražit ćemo konkretne mjere da bi se ublažile posljedice krize

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić izjavio je danas da će od Vlade FBiH tražiti poduzimanje konkretnih mjera da bi se ublažile ekonomske posljedice krize.

Mašić je na pres-konfereniji u Parlamentu Federacije BiH rekao da je neadekvatna reakcija izvršne vlasti u FBiH na veliko povećanje cijena.

- Inflacija je samo u januaru bila više od 16 posto, a mi nemamo niti jednu konkretnu mjeru koju je donijela izvršna vlast u FBiH , prije svega mislimo na robne rezerve FBiH, ali isto tako i na Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP), koja je puno ranije mogla uraditi znatno više. Klub zastupnika SDP-a će danas u Parlamentu tražiti hitni izvještaj o stanju robnih rezervi, ali i o tome zbog čega naftni terminali FBiH ne koriste - naveo je Mašić. 

Dodao je da će od Vlade FBiH tražiti konkretne mjere da se ublaže ekonomske posljedice krize napominjući da će u zavisnosti od odgovora Vlade FBiH biti i odgovori Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu Parlementa FBiH.

Poslanik SDP-a Mujo Hasić je poručio da povećanje cijena električne energije, odnodno nepovoljni ugovori kada je riječ o snabdijevanju električnom energijom, dovode u pitanje likvidnost preduzeća.  

Hasić je podsjetio da je krajem prošle godine usvojen zakon kojim se ograničava povećanje cijene električne energije. Dodao je da je ograničeno povećanje cijene električne energije 20 posto u odnosu na ugovore koji su bili potpisani u 2021. godini. Tu se, prema njegovim riječima, radi o najvećim i najpotentnijim firmama u FBiH čiji je snabdjevač JP Elektroprivreda BiH.

- Cijena nije sporna, međutim sporni su uslovi ugovora koje su oni nama poslali uz rok od 48 sati da ih potpišemo, inače ćemo preći na rezervno snabdijevanje, što znači skuplju struju i do tri puta. Pošto su pravnim licima ugovori isticali posljednjeg dana prošle godine, a pošto ih nismo produžili, svi smo prešli na rezervno snabdijevanje i do nekoliko puta skuplju struju. Dovedena je u pitanje likvidnost preduzeća, a napominjem da je to samo radila EP BiH, dok Elektroprivreda HZHB to nije radila – naveo je Hasić.

Javna preduzeća, kako je naglasio, nisu formirana da ostvaruju najveće profite, nego su formirana da pružaju usluge građanima i pravnim licima.

federalna.ba/Fena

Damir Mašić Vlada FBiH povećanje cijena
Vlada FBiH koeficijent naknade demobiliziranim borcima
0 08.12.2022 12:59
novčana naknada Vlada FBiH nezaposleni
0 08.12.2022 12:01
Vlada FBiH sjednica
0 08.12.2022 11:00
Adnan Efendić Damir Mašić
0 01.12.2022 16:46
Rudnik Kreka RMU Zenica rudari Vlada FBiH Elektroprivreda BiH
0 22.11.2022 18:30